Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Галерия „Н. Маринов“ представи най-доброто от Олга Шеханова - Шишкова

ladyСветлана КУНСТМАН

На 15. ноември в Хелзинки, в изложбената зала на Чешкото посолство се откри една стойностна изложба. Инициирана лично от българския посланик във Финландия г-н

Мартин Иванов, с участието на Художествена галерия „Никола Маринов“ в Търговище, музея Сатакунта, с финансова подкрепа на фондация „Ела и Георг Ернрот“, експозицията представя творчеството на българската художничка Олга Шеханова - Шишкова. Гостуват 20 творби от фонда на търговищката галерия, обединени под общо заглавие „The Lady in Violet“. Трябва да се отбележи, че в галерия „Н. Маринов“ се съхранява най-голямата колекция от 162 картини на Шеханова. Те постъпват, като дарение през 1984 г. от съпруга на художничката Георги Шишков, роден в Търговище.

Олга Шеханова – Шишкова /1895-1978/ е интересна и значима творческа личност. Баща ѝ Петко Шеханов е бил директор на Висшия педагогически курс в Пловдив. Завършил е физика в Петербург. Там той се запознава с Евгения Аненкова, чието име се свързва с известен руски дворянски род. Творческата ѝ природа я кара да се обърне към живописта по-сериозно. Затова през 1920 г. тя завършва Художествената академия в класа на Иван Мърквичка; впоследствие работи като гимназиален учител по рисуване в София. Омъжена за дипломат, тя има възможност да живее в различни европейски страни: Гърция, Германия, Финландия, Латвия, Естония. И навсякъде рисува - портрети, пейзажи, натюрморти, композиции. Обаче живописва най-вече Природата, пресъздавайки неуловимите ѝ състояния.

Твори до самия край на живота си, запазвайки и доказвайки артистизъм и жизненост. Богати на теми, сюжети, творчески похвати, произведенията на Шеханова не са големи по размер. Обаче авторката постига голяма пространственост и мащабно звучение. Колоритно полихромни, те са изградени с енергични, широки мазки. Художничката често използва шпакла, която допринася за общата динамична пластична структура. Картините на Олга Шеханова винаги са сътворени със свеж, пленерен почерк. Непринудени, но сложно нюансирани, те впечатляват със своята емоционалност и истинност. Изложбата ще остане в Хелзинки до края на ноември.

 

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n