Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Външно министерство най-после се задейства, чак след второто антибългарско обвинение на Дрецун

drГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Сръбският посланик в България ще бъде извикан в Министерството на външните работи, за да даде обяснение за изказването на близък до президента Александър Вучич депутат,

който отправи обвинения срещу страната ни. Това заяви външният министър Екатерина Захариева.

„Чух се с посланика ни в Белград Радко Влайков. Постоянно получаваме информация от там. Най-вероятно ще извикаме сръбския посланик на ниво директор“, каза Захариева.

Тя се надява, че казаното от Милован Дрецун, че България има мощно разузнавателно присъствие в Сърбия, е лична позиция на сръбския депутат, а не официална.

„Тези нелепи обвинения по никакъв начин не отговарят на добрия дух, който съществува в отношенията между двете държави“, каза Захариева и напомни на Белград, че София е един от най-големите поддръжници на сръбската евроинтеграция.

Председателят на сръбската парламентарна комисия за Косово Милован Дрецун отправи вчера тежки обвинения срещу България по националната телевизия. “Искам да ви припомня, че неотдавна аз лично съобщих публично, че в Скопие е сформиран и замаскиран разузнавателен център, където има шпиони от съседните държави като България, Хърватия, Северна Македония… В Сърбия българската страна има изключително мощно разузнавателно присъствие”, подчерта още Милован Дрецун, който се счита за един от най-близките сътрудници на президента Вучич.

В продължение на 12 минути той непрекъснато внушаваше, че България стои зад последния скандал, в който руски шпионин дава пари на висш сръбски чиновник. По този повод Захариева коментира: „На разпространеното видео не виждам български разузнавач да вербува сръбски, това го прави друга страна“.

Шпионският скандал в Сърбия доведе до извънредно заседание на Съвета за национална сигурност към президента Александър Вучич, което се проведе късно снощи. След края му той заяви, че Белград няма да промени политиката си спрямо Русия.

Редакционният коментар на „Гласът на България“ е такъв: прогресивното нарастване на сръбската наглост спрямо България се корени и в българската пасивност. През лятото, когато М. Дрецун обвини директно София в създаването на шпионски център в Скопие, уж насочен срещу Сърбия, нашето Външно министерство не си направи труда да реагира по абсолютно никакъв видим начин. Ето защо несанкционираният Дрецун продължава да повтаря шпиономанските си обвинения срещу нас.

---------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация на БГНЕС

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n