Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Изложба в Монте Карло събра съвременни творци с изкуството на старите майстори

sedlГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Произведения на българския скулптор Живко Седларски бяха представени на изложба в Монте Карло, редом до картини на великите художници на Ренесанса Петер Паул Рубенс,

Якопо Тинторето, Джовани Тиеполо и италианския експресионист Ренато Гутузо. Поканата идва от базираната в Милано организация „Societe des arts”. Българският творец я приема веднага, но му отнема време да осъзнае случващото се.

„При такава покана, в първия момент човек не вярва. Как може моите скулптури да застанат редом до творбите на тези велики стари майстори?! За мен мястото на техните творби е в музея. Но явно има и частни колекции, които са разрешили изнасянето им и да бъдат показани в тази изложба в Монако”, споделя Живко Седларски.

Изложбата бе открита в Яхтклуба на Монако и е една среща на миналото с настоящето, като представя контраста между съвременното, модерното изкуство и това на старите майстори от епохата на Ренесанса и Барока. Освен българския артист в изложбата със свои творби се включват и няколко съвременни италиански художници и фотографи.

В изложбата в Монте Карло Живко Седларски представя четири свои andrтворби, избрани и посочени от кураторите. В яхтклуба на Монако са показани Андромеда, Жената на рибаря, Мимис и Сирена. Скулптурите варират от 60 см до 110 см. Изработени са от метал, неръждаема стомана и бронз.

От четирите български скулптури публиката и организаторите харесват най-много Андромеда. Снимка на творбата с името на българския автор Живко Седларски е поставена на листа с менюто за гала вечерята при официалното откриване на изложбата, която се провежда под патронажа на принца на Монако Албер Втори. Живко Седларски е поканен и за следващата изложба, съчетаваща изкуството на старите майстори със съвременното изкуство, която „Societe des arts”организират. Тя ще е през март следващата година във Венеция. Съвременните творби този път ще бъдат поставени редом до произведения на великите художници Рафаело и Микеланджело. Това носи още по-голямо удовлетворение на българския творец, който приема Микеланджело за свой духовен баща.

За предстоящата изложба във Венеция е поставена тема, върху която съвременните автори да работят и тя е „Мария Магдалена”, чийто образ откриваме и в картините на Рафаело и Микеланджело.

Живко е родом от град Елхово, но от дълги години живее и твори във Франция.

 

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n