Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Президентът Пендаровски е разговарял със Симеон Сакскобургготски

makГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Македонският президент Стево Пендаровски е поискал помощ от бившия български премиер Симеон Сакскобургготски за НАТО. Той се надява Испания да ратифицира протокола за

членството на Македония в Северноатлантическия алианс до края на декември, но ситуацията в страната е по-сложна, защото преговорите за ново правителство са по-трудни.

„Трябва да се концентрираме върху случващото се в Испания. Там имат известен първоначален успех за нова управляваща коалиция. Двете най-големи партии подписаха Меморандум за разбирателство, но се нуждаят от една или две политически сили, за да имат мнозинство. В момента испанският парламент е доста по-пъстър от предишния и вероятно ще им бъде по-трудно да сформират правителство. Дали ще го ратифицират през януари, февруари или март, всъщност няма значение. След като испанците го ратифицират и ние трябва да го направим, за да го изпратим най-накрая във Вашингтон“, обясни македонският президент.

Пендаровски се е обърнал за съдействия към бившия български министър-председател /2001-2005 г./ и цар /1943-1946 г./ Симеон Сакскобургготски.

„Наскоро обсъждах тази тема, дали някой може да ни помогне в тази техническа ситуация в Испания, и с българския цар Симеон II, който е прекарал целия си живот в Испания и е испански гражданин и има изключително добри връзки в управляващите среди. Това е неформална комуникация, но ние наистина искахме да сме сигурни като държава, че сме направили всичко възможно и очакваме добри новини“, каза Пендаровски.

Това не е първият път, когато чужди държавници се обръщат към Симеон Сакскобургготски за съдействие. Той многократно е помагал за добрите отношения между Испания и Мароко, с чиито кралски фамилии е в близко приятелство и родство.

И още – днес американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че САЩ са ратифицирали протокола към договора за НАТО от 1949 г., като подкрепят присъединяването на Северна Македония към алианса.

 

 

   Fluida

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n