Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Новото оръжие бе тествано успешно на полигон в Ню Мексико

raГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Ракетата Precision Strike Missile (PrSM) от клас "земя-земя", разработена от корпорацията "Локхийд Мартин" за армията на САЩ, може да унищожи руската противовъздушна отбрана

(ПВО). Това твърди пред американското издание Breaking Defenses генерал Джон Рафърти.

Според него на европейския боен театър новата ракета ще се използва точно срещу руската ПВО, а в Тихия океан – предимно срещу китайските бойни кораби.

И в двата случая, според ген. Рафърти, "това е част от приоритетната модернизация на армията – далекобойни прецизни удари, служещи на бързо развиващата се концепция, при която американските сухопътни сили достигат по суша до целите, за да подпомогнат авиацията и военноморските сили по нови и смъртоносни начини“.

Генералът подчертава, че новата разработка ще замени тактическата ракетна система ATACMS, въведена през 1990 г. и имаща обхват на действие до 300 км. PrSM ще може да поразява цели на 500 км, което е с 67% по-голямо разстояние. Освен това новите ракети ще имат много по-малки, но и по-прецизни бойни глави. По този начин на пусковите установки ще се побират двойно повече ракети PrSM, отколкото при системата ATACMS и съответно ще могат да се обстрелват двойно повече цели от една установка.

Генерал Рафърти разказва, че при първите изпитания – на 10 декември на полигона "White Sands" в Ню Мексико, новата ракета успешно е поразила цели, намиращи се на 240 км.

Това е просто базова ракета", казва още Рафърти и добавя, че тя ще влезе на въоръжение през 2023 г., което е с 4 години по-рано от планираното. Генералът добавя, че през 2025 г. ще има подобрение, което ще добави още към възможностите на PrSM и те ще могат вече да проследяват и унищожават движещи се цели, използвайки техните радио и радарни съобщения.

-----------------------------------------

Бел. ред. Предишната публикация на тази информация е в Информационния център на МО

 

  

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

webstarmax