Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Армията ни ще избира между финландската „Патрия“ и швейцарската „Дженерал дайнамикс“

patГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Две фирми - „Дженеръл Дайнамикс” и „Патрия” - са подали реални оферти за бойните машини за пехотата на българската армия. Това съобщи министърът на отбраната Красимир

Каракачанов. При другите две фирми, германската и френската, не са подадени ценови оферти. Французите са поискали директни преговори с правителството, но това няма как да стане, защото парламентът вече е гласувал процедурата. Междувременно финландската държавна фирма "Патрия", която е една от фирмите участнички в конкурса, представи своята оферта в параметрите, позволени от закона. Вицепрезидентът Юха Ютсийоки обяви, че след тригодишни анализи и проучвания у нас са се спрели на платформата 8х8, като икономически най-изгодна за страната. От „Патрия“ предлагат платформата AMV XP 8×8 и трансфер на технологии.

Да припомним, че Министерството на отбраната изпрати искане за оферти до ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария). Инвестиционният проект за модернизацията беше приет от 44-ото Народно събрание на 8 юни 2018 г. Той предвижда придобиване на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава. Времевият интервал за неговата реализация обхваща 12 години. Прогнозната стойност е в размер на 1 милиард и 464 милиона лева с ДДС.

 

  

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

webstarmax