Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Косовските албанци предупреждават за великосръбските апетити

albГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Зад идеята за „Мини Шенген“, тоест зона за свободно движение на капитали и хора на Западните Балкани, се крие намерението за създаване на „голяма Сърбия“, заяви Едита

Тахири, бившият главен преговарящ на Косово със Сърбия.

„Само албанският премиер Еди Рама не вижда, че „Мини Шенген“ е функция на сръбска неохегемония на Балканите“, добави тя, критикувайки Рама за организирането на среща в Тирана с участието на македонския премиер Зоран Заев и президентите на Сърбия и Черна гора Александър Вучич и Мило Джуканович.

Албанският премиер на свой ред остро критикува косовските политици, най-вече премиера в оставка Рамуш Харадинай, за отрицателното им отношение към идеята за „Мини Шенген”. В отговор на обвиненията на Рама косовските политици отговориха, че Прищина не може да приеме никаква инициатива за регионално сътрудничество, включваща Сърбия, докато лидерите ѝ не признаят Косово и продължават да отричат престъпленията срещу цивилни лица в последните войни не само в Косово, но и в Босна и Херцеговина и Хърватия. Опозиционните организации и гражданското общество в Албания също се възмутиха и нарекоха Рама предател на националните интереси, защото продава Косово на Вучич.

----------------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация на БГНЕС

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n