Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Да обичаме ближните си, а не техните виртуални изображения

obrРумен СТОЯНОВ

Самси Божият Син е казал: „Обичай ближния си“. Тоя от плът и кръв, с всичките му грехове и прегрешения, когото можеш да пипнеш. Ала след като бе измислена виртуалността той все

повече бива изместван от своето изображение. То му яко прилича, комай едно към едно, макар че никога не ще му се изравни, винаги ще бъде, колкото и невероятно барнато, негова наподобавка. Обаче тя все по-осезаемо, нагло и натрапчиво се вмъква сред човеците и они все пó не могат без нея, в техните изопачени представи е значима едва ли не колкото себеуверения ѝ изобретател. Ако бъде направено проучване с въпрос кого, какво би взел ти на остров за обитатели не повече от двамина или един с вещ някаква, колцина (мнозинството?) ще предпочетат своя дебилен телефон вместо майка, любим/а, син, дъщеря, книга? Тая заменка на жив човек с образа му е все едно да обичаш не жена, мъж, а съответната сянка. Това е сатанистки хват, ибо думите, непреходните думи Господни са изрично ясни, те не гласят „Обичай ближния си ведно с неговата сянка, нито пък обичай сянката на ближния си“.

Е, и? Да избягваме, забраним киберуслугите, що ли? Не, просто всяка жаба да си знае обиталището, сиреч: да съзнаваме непреодолимата разлика, деляща живия ближен и отражението му и да ценим първия несравнимо над все по-завладяващото ни второ, ибо колкото и смайващо да става то, непроменимо ще бъде материя мъртва, завинаги обречена да няма душа: дава я единствено Всеподателят и с нея Той удостоява само и пак само Венеца на творението Си, човека. И тая височайша милост отличава людете спрямо всичко друго из мирозданието, също дело Негово.

Нека помним горното, особено прехласвайки се по изкуствения интелект: той е произведен от човеци простосмъртни, та колкото и да го усъвършенстват, душа никога не ще има, тя бива предоставяна от Бога.  

 

----------------------------------------------------------

Бел. ред. Проф. Румен Стоянов е писател и дипломат. Но е най-известен като преводача на "100 години самота". Горното есе е написано специално за портал "Гласът на България"

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n