Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Президентът и министърът на отбраната присъстваха на тържествения ритуал

vodГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Днес, на големия празник Богоявление, в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бе отслужена тържествена архиерейска св. литургия. Мелнишкият епископ

Герасим, гл. секретар на Св. Синод възглави празничното богослужение, като бе в съслужение с Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и други духовници. По време на Василиевата св. литургия Негово Светейшество Българският патриарх Неофит взе молитвено участие, а след това възглави Богоявленския водосвет в Патриаршеската катедрала.

В 11 ч. на площада пред Храм-паметника бяха благословени и осветени и бойните знамена на Българската армия. На молитвеното последование присъства президентът на страната и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, държавници, политици, посланици, общественици и десетки православни християни.

В края на богослужението Негово Светейшество се обърна към събралото се множество със слово, в което каза: "Нека поръсването с тази богоявленска вода бъде за здраве и още много успехи на непобедимото българско войнство, на всички онези сред нас, които са избрали и са се посветили на това жертвено служение, защото техният подвиг е изява на най-висшата и безкористна любов и подвиг, който е богоподражателен.“

Белоградчишкият епископ Поликарп поръси с богоявленска вода знамената на Българската армия за мир и сила. Изпято бе и многолетствие за всички празнуващи днес.

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n