Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Твърди Христо Иванов от „Да, България“ в ексклузивно интервю

dffdГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Очевидно е, че нещата в България не се случват по най-добрия начин. Къде е проблемът, г-н Иванов – в системата или в генетичния материал? 

 

- Не, проблемът никога не е в народа. Неудачите идват от натрупвани систематични проблеми. Първият, който можем да посочим, е липсата на здрави институции. Здрави, независими институции. И тук не става дума само за съдебната власт, става дума за силни общини, за силни академични институции – всичко онова, което да може да обслужва интересите на хората по един начин, който да им гарантира свободата и най-добрите условия за просперитет. Така че, проблемът е в липсата на правила и липсата на здрави институции, което води до болна държавност и това се опитваме ние да решим…

Значи, вие вярвате, че положението подлежи на оптимизация?

- Вижте, България има всички основания да има високи очаквания за себе си, и високи амбиции за своето бъдеще. Лошото е, че политиците мислят само за собственото си бъдеще. Това са хора, които гледат как да оцелеят на постовете си, а не как да дадат повече скорост и енергия за развитието на страната. Но аз съм оптимист, че България може много повече от това.

През 2015 година подадохте оставка като правосъден министър, заради бламирането на съдебната реформа от страна на ГЕРБ. Как виждате една успешна реформа, какво трябва да се смени?

- За да бъде наистина успешна реформата, трябва да се предприемат комплексни мерки. Но, ако трябва да извадим най-важното – целта на реформата е всеки български гражданин, независимо от това дали е премиер или е продавач в бензиностанция да има еднаква отговорност пред закона. Това зависи, в крайна сметка, от Прокуратурата. Тя е спусъка на наказателното преследване, на наказателната отговорност и от нея зависи усещането за ред в страната. От тази гледна точка на нас ни трябва една Прокуратура, която се ръководи от хора, имащи съзнанието, че служат на гражданите и на обществото. А не на елита, който ги е излъчил. Демократичната отчетност на прокуратурата чрез повече отговорност пред обществото, при повече прозрачност е ключовото условие в България да се усеща, че всички са равни пред закона.

Разумно ли е предложението на Венецианската комисия за създаването на позиция за независим прокурор, който да контролира Главния прокурор?

- Венецианската комисия много ясно казва, че трябва да бъдат приложени цял един комплекс от мерки, за да имаме една модерна и ефективна Прокуратура, която да прилага Закона, а не да действа по политическа целесъобразност. Въвеждането на такъв инструмент, който да може когато се наложи разследване на главния прокурор, това разследване да бъде извън контрола на самия гл. прокурор – това е важно. Но това е само една стъпка от нужния цял комплекс от мерки…

Но кой ще контролира пък този независим прокурор?

- Да, става дума за това. Тука опираме до това, че такъв независим прокурор ще бъде излъчен от Висшия съдебен съвет. Големият въпрос е – какво е състоянието на ВСС? Той също трябва да бъде реформиран, защото контролът върху независимия прокурор може да дойде от две места – или от ВСС, или от Парламента… Но пак казвам – тука става дума за комплекс от мерки, не бива да се фокусираме върху един елемент… за да имаме модерна, демократична и прозрачна институция на прокуратурата в България.

Живо ли е политическото обединение „Демократична България“, или всеки пое по своя път? Поне в Казанлък на последните местни избори се забеляза един разнобой между различните формации на Демократична България…

- А, нищо подобно! „Демократична България“ е жива и силна. В национален план обединението е безалтернативно. Ние ще се явим заедно на парламентарните избори, имаме обща програма, общи цели – свободата и демокрацията, европейския модел на развитие и един реален просперитет за българските граждани. Ние гледаме в една посока и няма абсолютно никакво съмнение, че „Демократична България“ ще бъде представена в следващия парламент.

Как преценявате представянето на „Демократична България“ на местните избори?

- Представянето беше на ниво, ние потвърдихме електоралните си позиции, които бяхме заявили и на Евро-изборите. Показахме, че сме една от политическите сили в А-група.

Майка Ви е родена в Москва, но „Да, България“ се запомни с протеста срещу гостуването на руския главен прокурор Чайка у нас. Доколко е опасна за България неоимпериалистическата политика на Кремъл?

- Тя е изключително опасна! Защото става дума за един модел, който путинска Русия установява, и това е модел на ограничаване на свободата и демокрацията. И завръщане към едни авторитарни тенденции, които не мисля, че някой иска да види в България. Нужно е решително противодействие на всички форми на влияние – енергийно, икономическо и културно – за да не бъде откъсната и отклонена България от пътя, който е избрала, пътя към свободата и един европейски модел на развитие… Как можем да противодействаме на това? Чрез изграждане на здрави демократични институции, което изисква усилие от всеки един гражданин, защото Свободата не е нещо, което се постига еднократно. Ежедневно трябва да се борим за тази свобода. Да отстояваме българския възрожденски идеал за европейска свободна и демократична България. Да, днес заплахата за този идеал идва от путинова Русия, а в немалка степен и от Турция и тенденциите там…

 

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n