Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Досега британците спъваха всички градивни идеи на стария континент

dukПетър ПЕТРОВ

Днешният 31. януари 2020 е голям ден за Европа. Денят на очистването! Нашият континент най-после се отървава от камъка на шията си - Великобритания. Вече 47 години

европейската идея се трови от една страна - чужда на Европа, чужда на континенталния дух.

Какво се случва преди 48 години в Брюксел. На 22.01.1973 г. Едуард Хийт - премиерът на Великобритания - се готви да подпише договора за присъединяване към ЕИО. Жена от присъстващите на церемонията изтичва напред и залива с мастило лицето на премиера. Подписването се отлага с един час. Три години след това се провежда първият (неуспешен) референдум за напускане на Общността.

През всичките години на присъствие в ЕИО, после ЕС, островитяните правеха точно това, заради което Дьо Гол не ги допускаше в Съюза. Те спъваха всички градивни идеи на стария континент. Прокарваха американските интереси в сферите на икономиката, отбраната и социалните политики.

През последните три и половина години след референдума англичаните говорят само за едно - търговията. Знаят, че са силни в измамните договорки и задкулисни игри.

Ние, българите, не бива да забравяме, че последните 100 години от турското ни робство ги дължим изключително на Британската империя. Тя е основният защитник на султанска Турция и прогнилата ѝ политика на Балканите.

Днес светът се тресе от граждански междуособици. Навсякъде в Ирак, Палестина, Египет, Афганистан, Африка се водят братоубийствени войни, вследствие английската политика "разделяй и владей".

Но днес Европа вади болния зъб и го хвърля на боклука. Можем да си отдъхнем и да продължим напред. Не се съмнявам, че твърде скоро под формата на историческо търговско споразумение ще се появи новият съюз "САЩ - Великобритания", но с обратен знак. Бившата колония ще стане метрополия, а стара Англия ще стане една модерна "колония"...

 

------------------------------------

Бел. ред. Предишната публикация на този текст е във ФБ-профила на автора

   

   

 

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq