Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Руските служби провеждат в Гърция сложна операция на „хибридна война“

greeГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Книга на гръцкия журналист Александър Масавета, озаглавена „Третият Рим. Москва и престолът на православието“, предизвика реакция на руското посолство в Атина.

Повод за гневното отреагиране стана интервю на автора за популярния гръцки вестник „Катимерини“. В интервюто си той казва: „От началото на 2000 г. руските служби провеждат в Гърция сложна операция на „хибридна война“, чиято цел е да увеличи руското влияние в гръцкото общество, да настрои населението както срещу Вселенската патриаршия, така и срещу западната ориентация на страната. Операцията е фокусирана върху православието като мост към „единоверната свръхсила“ и към личността на Путин като неин „велик водач и пазител“. Става дума за огромно – и до голяма степен успешно – социално инженерство. За нейния успех допринесоха митрополити от Гръцката църква и игумени от Света гора. Йерарси, привързани към московската колесница, играят важна роля за разпространението на руските възгледи и геополитически цели, като те имат дълъг списък популярни съратници и другари“.

По повод книгата и интервюто на гръцкия журналист във в-к „Катимерини“ руското посолство в Атина излезе с изявление, в което се казва, че „в Русия Третият Рим съществува единствено в главите на историците и на някои фанатици“. От посолството изразяват съжаление, че гръцкият вестник дава трибуна на „такива като него“, определяйки ги като врагове на приятелството между Русия и Гърция.

-------------------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация на "Двери.бг"

 

  

 

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

webstarmax