Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Андон Миталов е получил солидна сума, за да наруши закона

usГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов е лицето, уличено в корупция, за когото САЩ налага забрана за влизане в страната. Той е съдията, който в края на

миналата година разреши на обвинения в шпионаж Николай Малинов да пътува до Русия, за да получи награда от президента Путин, при положение, че има забрана за напускането на България.

“Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция”. Това се казва в изявление на държавния секретар Майкъл Помпео, съобщиха от Американското посолство в София.

В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

„Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова“, се казва в изявлението на Помпео.

По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.

Преди ден посланик Херо Мустафа обяви, че САЩ имат намерение да предприемат “мерки със зъби, в борбата с корупцията”.

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб, заявиха още от посолството.

------------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация на БГНЕС

 

  

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

webstarmax