Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

България се извини за 7 жертви на Възродителния процес, но Турция не се извини за хилядите избити българи

klРумен СТОЯНОВ

Има една книга, която всички българи трябва да прочетат - “Страдание на българите и Освобождението на България през 1877-1878 г.” от Георги Димитров. В продължение на

десет години авторът събира неопровержими, от първа ръка сведения за старозагорския черен юли, когато озверели турци, предвождани от Сюлейман паша (роден Соломон и завършил Сорбоната) по негова заповед опожаряват Ески Заара и избиват 14 500 българи, макар не участвали в бойни действия, но православни и това е предостатъчно да бъдат изтребени до крак. От тях 2 500 са изклани в двора на черквата “Света Троица” и в самата нея. Градът по него време броял 25 000, ала с бегълците набъбнал до 40 000. В него чалмоносците прекарали под ятаган всички християни, които не били хванали Балкана. Храмът бил тъй претъпкан с народ, че трупове стоели прави, а кръвта шуртяла по живи, чийто ред още не бил дошъл. Черепи и кости на ония българи днес може да бъдат видени в мавзолея-костница с показателното име “19 юли 1877”, недалеч от “Св. Троица”. Изнасилвания и всякакви други пъклени гаври предхождали смъртта. Например върху гърдите на вързани живи човеци някои изверги кафе си варели и кефа си правели.

     Народоизтреблението не подминало и околните краища: на 14 юли в с. Любенова махала, в църквата “Свети Георги”, били изтребени 1013 души. Ония ужаси, от които настръхва ти косата, повдигат въпроса: е ли човек българинът? Нашата държава официално се извини - правилно - към югоизточната ни съседка за седемте турци, загинали през възродителния процес. А на комшиите езикът не им се обърна прошка да поискат за 15 000-те цивилни българи. Един е изводът: седмина турци пò са важни от 15 000 българи. Всеки човешки живот е безценен, спор няма. Ала то важи също за българите. Иначе излиза, че ние хора не сме: в очите на турските държавници, пък - за срам и позор - и на българските, понеже те не обвързаха нашето „извинявай“ с ответно съседско, при туй за стотици и стотици хиляди мирни хора през цяло едно полухилядолетие, включващо даже ХХ век (Македония, Източна Тракия).

     Тъй като са погинали невинни люде в Стара Загора и в ней прилежащи земи, редно е да говорим за не само ония покойници в упоменатия град, но въобще за тракийски. През 2011 г. Българската православна църква освети две икони - Баташката и Новоселската и по тоя достоен начин въздаде почит към мъчениците в двете поселища, с което стори Богоугодно дело. Но тая похвална постъпка ме кара да питам: защо Светият синод не отдава заслуженото и към паметта на тракийските мъченици християни? С какво ония злощастни жертви стоят по-долу от своите баташки и новоселски събратя по участ? Няма в историята ни друг случай, когато на едно място да са избити толкова много (14 500) православни. Този факт не може да бъде по никакъв начин подминаван с мълчание от родната Църква. Надявам се старозагорската общественост да внесе необходимото предложение, отправено към Светия синод.

---------------------------------

Бел. ред. Редакцията на портал „Гласът на България“ е готова да даде място и на други мнения по този важен въпрос.

 

  

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

webstarmax