Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

До пет години новото оръжие ще бъде прието на въоръжение в US армията

raГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Американската армия обяви, че е извършила успешно изпитание на прототип на хиперзвукова ракета, предаде Франс прес. Пентагонът оповести, че се надява до пет години новото оръжие да бъде въведено на въоръжение, за да конкурира подобни оръжия, разработени от Русия и Китай. Според щаба на американската армия, ракетата е била изстреляна от полигон на остров Кауаи, Хаваите, на 19 март в 22:30 ч. местно време

(8:30 ч. по Гринуич).  Както е разказал помощник-директорът по хиперзвуковите разработки в Пентагона Майк Уайт пред Washington Examiner, Вашингтон преди време е решил да се откаже от използването на такива технологии в новите оръжейни системи, разчитайки на други компоненти. Така е допуснато Русия да набере скорост при разработването на този клас ракети.

До момента Русия е изпитала няколко вида хиперзвукови боеприпаси, които могат да бъдат изстреляни от кораб или подводница. През 2018 г. в обръщението си пред Федералното събрание (двете камари на руския парламент) президентът Владимир Путин представи хиперзвукови оръжия - комплексите "Авангард" и "Кинжал". По-късно стана известно разработването на хиперзвуковата крилата ракета "Циркон".

 

  

 

   

   

 

 

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n