Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Защо и докога България ще подарява на чужденци тонове от скъпоценния стратегически метал?!

pgpgГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Фактът, че Странджа е една от най-златоносните планини в България, е известен от дълбока древност. Тук са били едни от основните златни рудници на Римската империя, злато се е добивало и по турско време. Важно е да се знае, че чистотата на добиваното тукашно злато е изключително висока и стига до 22 карата. Стремглаво расте и интересът на българските любители златотърсачи, които пресяват пясък по теченията на реките

Велека, Резовска, Мечи дол, Катун и Караагач. Според Асоциацията на златотърсачите, тук има находища и на диаманти.

Българските търсачи на ценния благороден метал твърдят, че в района на Странджа вече обикалят полулегално и американци, чиято цел е да установят дали си струва започване на индустриален добив на злато. А може би става дума за съгледвачи на канадската фирма „Дънди прешъс метал“, която вади злато край Челопеч? Канадците от няколко месеца имат разрешително за проучвания в район „Свети Никола“, който е локализиран в Средна гора между Казанлък и Павел баня.

Бъдещето ще покаже за какво става дума. Но големият въпрос, който остава е такъв: Защо българската държава не организира този индустриален златодобив, а подарява на чужденци тонове и тонове от скъпоценния стратегически метал?!

 

 

   Fluida

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

webstarmax