Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Чуйте едно неочаквано мнение, свързано с Православната църква и нейните светии

terГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Светът е парализиран от пандемията COVID-19. Заразените в световен мащаб надхвърлиха цифрата милион и половина, като загиналите са близо 80 000. Най-много са инфектираните в САЩ, следвани от Италия, Испания, Франция и Германия. В България заразените са малко над 600. Което прави страната ни абсолютен европейски шампион с най-малко поразени, след като и малката Северна Македония, чието население е

приблизително три пъти и половина по-малко от нашето, регистрира повече болни от България. Даже и Унгария, която доскоро бе с най-малки поражения, към вчерашна дата имаше над 750 инфектирани.

Някои могат да обяснят този добър резултат с навременните мерки на правителството. Други се опитват да обяснят факта с добрия имунитет на българското население. Но вярващите православни християни у нас имат свое обяснение. В дните на смут и паника от увеличаващите се случаи на заразени с коронавируса, журналистът Ангел Бончев издаде книгата „Св. Никифор Прокажения Чудотворец“, посветена на житието и чудесата на този гръцки светец, живял през ХХ век. Книгата е извънредно актуална, тъй като разказва и за съвсем скорошното явяване на светията в Гърция, където обещал помощ срещу пандемията. Но в брошурата става дума и за явяването на св. Никифор в съня на една българска православна християнка. Ето нейния разказ:

„Разбрах от интернет, че журналистът Ангел Бончев подготвя книга за непознатия за нас светия Никифор Прокажения, и то в един критичен момент, когато светът е обхванат от коронавирус и хиляди умряха, покосени от тази нова чума. Обадих му се по телефона и той ми разказа накратко страдалческото му житие и тежкия кръст, който му е бил отреден. Бях много тревожна и притеснена в седмиците преди това от всичко, което се чуваше по медиите, но в този момент изпитах утеха, особено когато научих, че свети Никифор се е явил на мъж в Гърция, за да вдъхне кураж и заяви готовност да помага на хората срещу това зло. Тъй като до този момент нямах много информация за житието му, акатист, молитви, аз се утешавах с малкото, което вече знаех и си казвах, че светецът ще помогне, имах вяра, че ще е с нас, чувствах го близък. Плаках цяла нощ, молих му се, размишлявах върху случващото се по света и случаите на заразени, които нарастваха всеки ден и в България. След 4 часа същата нощ заспах омаломощена. В съня ми ме посети той – свети Никифор Прокажения. Веднага го познах. Видях го в черното му расо, изправен, държеше златен кръст в дясната си ръка. Обърна се към мен с думите: „Предупреди всички християни да ми се молят, но многократно. Да четат и деветдесетия псалом. Лекарство има и това е светото причастие. Има и билка, която да пиете, това е мащерката, тя убива вирусите. И в никакъв случай да не забравяте да посещавате Божия дом в този труден момент, защото там няма никаква зараза и никой не може да се инфектира.” Това беше първата вечер.

Следващата нощ той дойде отново и каза този път, че много християни са му се помолили, защото и по социалните мрежи се разпространи за явяването му в Гърция. Освен за християните, ми каза и синът ми да му се моли, но не само веднъж, както му се бил помолил еднократно, това не е достатъчно. „Трябва много пъти”, повтори светията. На другия ден попитах детето ми: „Ти колко пъти се моли на свети Никифор?”, а той отговори, че само един път сутринта. Обясних му, че не е достатъчно.

Третата поредна вечер пак го видях. Но този път най-важното, което разбрах, е, че България ще бъде запазена от вируса. Обърнах се към него с въпроса: „А цяла България ли ще бъде запазена?” Той ми каза: „Да!” В този момент видях страната ни като на карта, а той, застанал над нея, над Южна България, и по-точно някъде над Пловдив. И каза: „Камбаните се чуха, камбаните се чуха, камбаните се чуха!” Попитах: „На Пловдивската епархия ли камбаните?” „Да!”, съвсем кратко и утвърдително каза той. След това се издигна на небето и със златния си кръст в ръка благославяше отгоре. От самия кръст се спусна светлина и озари цялата държава. Последното, което каза беше: „Ще отмине!” Заръката му беше и да поръчам едно петохлебие за българския народ.

След всичко това у мен настъпи огромна промяна – на успокоение и сила, които ми вдъхна свети Никифор Прокажения Чудотворец, в разрез с паниката, която е обхванала всички по света и у нас…“

В.К.

Важно е да уточним, че чудото с християнката е публикувано в книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“ след разрешение от страна на автора на книгата монах Симон Светогорец. Добавянето е обсъдено с духовник от страна на издателя Ангел Бончев, а не е плод на моментна емоция. Пълното име на жената, на която се е явил свети Никифор, както и населеното място, откъдето е тя, са публикувани в книгата, посветена на него.

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n