Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

За двата антибългарски опита за създаване на „македонски“ и „румънски“ езици

kskdРумен СТОЯНОВ

Въпреки римата, не всеки обича по справочници да занича, ето защо подреквам нещинко. Молдова е област, поделена между Румъния, Молдова, Украйна, също както Македония принадлежи на Гърция, Македония, България. Молдовското княжество е основано в 1359-а. Точно след пет века се обединява с Влашкото и приемат името Румъния. В 1812-а Русия завзема източната част и я нарича Бесарабия. През 1918-а

по-голямата част е върната към Румъния. В останалата част през 1924-а е провъзгласена за Автономна съветска социалистическа република и се въвежда кирилицата. От 1944-а Молдова попада изцяло в СССР. Независимост обявява през 1991-а. По конституция езикът ѝ е молдовски. А на дело румънски. В тоя смисъл досежно Румъния Молдова стои редом с Германия и Австрия: две самостоятелни държави с общ език. Впрочем нашите букви биват употребявани дори след възникването на Румъния, заместването им с приспособена латиница начева към 1865-а. По него време там думите с латински корен са около 20 на сто /а думите с предимно български произход – 80 % - бел. ред./. След което започва обмислено, целенасочено, усилено и неотстъпно полатинчване на езика. И днес той принадлежи към новороманското семейство. Или: днешният румънски е последие от ясна и продължителна държавна политика. Също както бе сторено при обособяването на македонисткия. Двете осъществености не се припокриват: македонистите хищнически откъснаха, заграбиха, обезбългариха значителен дял от езика наш насущний, а румънците уякчиха, ушириха римската, сиреч латинската наличност в своята словесност, чужда територия те не прилапаха. Но промениха облика, че и вътрешно-дадеността на онаследената словесност.

Значи езикодействителността северно от Дунава бе предмет на изключително управленско-обществено внимание. Добре, за да не тръсна болезнено, помня как, следвайки в Софийския държавен университет „Климент Охридски“ чух собственоушно професор, запитан относно язикот, да речé и отсечé: „Езикът се развива по свои вътрешни закони и човек не може да се меси в тях“. Наистина ли тъй мислеше ученият мъж или го беше страх да кривне от главната линия на БеКаПе-то, която по него време, средата на ХХ век, заобикаляше Македонския въпрос и c тоя пораженски, за да не тръсна предателски начин тихомълком подкрепяше, утвърждаваше езиковия, а и всякакъв друг македонизъм, предоставяйки му свобода на действие.

Та: на югозапад скоротечно доразвиват новопръкнат език, на север яко полатинчват своя (главно черпейки от френски, италиански), а по средата България си трае като бълха в гащи относно злодейското преинаквяване на родната ни реч омайна, сладка. Защо там горе и там долу водят се държавни – успешни – политики, а тук не можем нищо-никаквинко да сторим, поне от кумова срама? Елементарно, другарю Уатсън: любимата ни партия беше най-верноподаническата към всемогъщата КПSS и не смееше да гъкне, а само раболепно повтаряше харашо, харашо. Пък за SSCP Югославия беше по-важна от безусловно угодничеща България, която по-късно за срам на срамотите дважди коленопреклонно предложи да премахне своята държава като драговолно стане съветска република, гаче сме държаба и с едно „скок“ ще цамбурне в ленинясалото блато, покрило една шеста от световната суша. Шахматна игра: жертваш пешка (България с ограбването на езика ѝ), запазваш топ ( Югославия, доста по-голяма и все бягаща по допирателната към необвързани страни). Как Румъния и Молдова споделят общ език, ако ще би наричан в една конституция румънски, а в друга молдовски? Защото Молдова притежава действително своя история, на която се опира, пък Македония трябва да краде българска( Гоце Делчев...), ибо друга тя няма. Cлучаят Румъния и Македония преубедително доказва, за кой ли път, че две съседни държави (Германия и Австрия, Гърция и Кипър, Аржентина и Уругвай и т. н.) могат да споделят общ език и да съществуват самостоятелно.

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n