Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

И който се уподоби на Иисус приживе, ще наследи вечния живот

voskrГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Тази е най-актуалната, най-сензационната вест на всички времена: Христос воскресе! Защото със своето възкресение от мъртвите Божият Син подари надежда на цялото човечество – че смъртта не е страшна и всесилна. И че всеки, който приживе се уподоби на Иисус, ще наследи като Него и заедно с Него блаженствата на вечния живот. Нека чуем и поздрава на Светия Синод на БПЦ по повод този велик ден за човеците:

 „Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква, ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Необичайна е атмосферата, в която по Божие допущение през настоящата година посрещаме Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Изпитание е за всички нас да ликуваме с дивната вест за Възкресението и за победата над смъртта в дни, когато около нас има толкова много преждевременно погубен живот. Жертви, дадени в неравна битка с разпространила се из целия свят гибелна пандемия, която не подминава и нас. И макар страната ни да преживява всичко случващо се по-леко и по-безболезнено в сравнение с други близки и далечни за нас страни, повсеместното страдание и мъката на толкова много хора не могат да не се отразят на чувствителността ни и да не поставят пред всекиго от нас множество нелеки за осмисляне и разрешаване въпроси.

Същевременно обаче тъкмо ние – вярващите в Христа и изповядващите Неговото свято име, най-малко от всички следва да се поддаваме на отчаяние и на пораженчество, защото нашата вяра е вяра в Живия Бог, Който проводи в света Единородния Свой Син „да подири и спаси погиналото“ (Мат. 18:11). Защото нашият Бог „не е Бог на мъртви, а на живи“ (Мат. 22:32), Който „иска да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината“ (1 Тим. 2:4).

Ето защо, възлюбени, макар и покрусени от случващото се с нас и около нас през последните месеци, макар и скърбящи за многобройните жертви на покосяващата света ни зараза, ние не изоставяме вярата си, нито скърбим като онези, „които нямат надежда“ (1 Сол. 4:13), но именно днес, в светлия ден на Възкресението, отново ясно заявяваме пред света и изповядваме тържеството на Живота…“

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n