Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Световната пандемия е тръгнала от лаборатория в Ухан? Защо изчезнаха безследно редица китайски журналисти

ldlhkГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Спомняте ли си измамното спокойствие и убийствено мълчание след трагедията в АЕЦ-Чернобил през април 1986? Седмици след смъртоносния инцидент комунистическите режими в Социалистическия лагер криеха истината от населението, вместо да предприемат спешни спасителни за здравето на хората мерки. Разследващи журналисти от целия свят сега се опасяват, че Чернобилският синдром търпи своето второ

издание в случая с пандемията от коронавирус, тръгнала от комунистически Китай.

Новият коронавирус е създаден в лаборатория? Това, което доскоро звучеше като конспиративна теория, може и да се окаже истина. През последните дни различни западни медии съобщиха, че новият коронавирус може би е бил "изпуснат" от Института по вирусология в Ухан, който се намира в непосредствена близост до пазара за диви животни. Дълго време се твърдеше, че заразата е тръгнала именно от този пазар.

Още през януари из социалните мрежи се носеха слухове, че във въпросния институт тайно се разработвало биологическо оръжие, но съобщенията твърде много приличаха на типична заговорническа теория. "Вашингтон Пост" тогава все още отхвърляше теорията за вирус, създаден от човешка ръка, а експерти-вирусолози, интервюирани от вестника, изключваха възможността да става дума за някаква мутация, създадена от човек. Това бе потвърдено и от изследване на екип от учени, ръководени от Кристиан Андерсен, което бе публикувано на 17 март в "Nature Medicine".

Знае се също и това, че работата на института в Ухан не е засекретена, а множество от провежданите там изследвания върху вируси по прилепите са публикувани в различни научни списания. В многобройни съвместни изследвания участваха и западни партньори на института - Galveston National Laboratory към университета в Тексас например поддържа тесни контакти с Научният институт в Ухан, а САЩ са финансирали дори и някои от тамошните научни изследвания, съобщава британският "Дейли Мейл".

 Всичко това обаче не изключва възможността вирусът да е бил "изпуснат" от института в Ухан по време на изследователска работа. Още в края на януари в специализираното научно списание "Science" се появи статия, която поставяше под въпрос тезата, че вирусът е "прескочил" от животни върху хора именно на пазара в Ухан.

Статия, публикувана в научното списание "The Lancet", пък показа, че сред първите 41 души, заразили се с коронавирус в Китай, е имало 13, които не са имали никакъв контакт с въпросния пазар. И сред тях са едни от най-ранните случаи на инфекция, подчертава в едно интервю за "Science" Даниел Люси, професор по инфекциозни заболявания в Медицинския център на Джорджтаунския университет. А американският телевизионен канал "Фокс Нюз" дори обяви, позовавайки се на неназован източник, че първият човек, заразил се с новия коронавирус, е бил служител в лабораторията на Института по вирусология в Ухан.

Междувременно, САЩ започна държавно разследване на обстоятелствата около появата на пандемията от Ковид-19, за да се установи произхода на новия коронавирус. И още един ракурс. „Коронавирусът не е с естествен произход, разработен е в лаборатория Ухан, вероятно, докато е търсен начин за създаване на ваксина срещу СПИН.“ Това заяви френският вирусолог проф. Люк Монтание, който спечели Нобеловата награда за откриването на ХИВ през 2008 година.

Интересен факт е, че очевидно Пекин ограничава достъпа до информации за произхода на новия вирус. А китайското ръководство реагира алергично на публикации, в които се настоява да се изясни цялата истина. Още по-тревожно е, че няколко китайски журналисти, дръзнали да се заровят в проблема, изчезнаха безследно. Един от тях е Ли Зъуа, който е работил доскоро за китайска държавна телевизия. Но напуска, за да предава на живо и без цензура от Ухан. Сега стана ясно, че журналистът е изчезнал безследно. В неизвестност са още двама като него.

"По петите ми е кола на китайската Държавна сигурност", казва уплашено 25-годишният журналист, докато се снима с мобилния си телефон. "В Ухан съм, преследват ме", повтаря той.

 Ли все пак успява да се добере до жилището си, откъдето миналата сряда качва в Ютюб последното си засега видео послание: "Не мога да си мълча. Нито пък съм готов да си затварям очите и ушите. Точно заради това наскоро напуснах държавната телевизия CCTV - с надеждата, че и други хора като мен ще се надигнат".

Преди няколко седмици Ли предава на живо от един от крематориумите в града, където спешно търсели работници, защото персоналът просто не успявал да се справи с потока от мъртъвци. Друг негов репортаж показва подземен гараж в Ухан, където странстващи работници били принудени да живеят в мизерни условия. С други думи: Ли предава от места, които държавните медии никога няма да покажат.

"Нямам за цел да подклаждам бунтове. А и знам, че идеализмът ни беше унищожен още през пролетта на 1989 година", казва Ли, намеквайки за кървавите събития на площад Тянанмън в Пекин.

Когато миналата сряда идват да го приберат, Ли Зъуа предава на живо в мрежата. Към служителите на реда той се обръща със следните думи: "Щом подкрепяте един такъв режим, без изобщо да разсъждавате, ще дойде денят, когато вие самите ще станете жертва на този режим. Това е краят. Готов съм да ви отворя вратата".

Наскоро Съюзът на чуждестранните кореспонденти в Китай публикува годишния си отчет. В него се казва, че средата, в която работят журналистите в страната, става все по-репресивна. Над 80 на сто от чуждестранните кореспонденти признават, че в хода на работата им през миналата година сериозно са зачестили случаите на цензура, тормоз и дори насилие. А примерът с Ли Зъуа показва, че критичните журналисти могат дори да изчезнат безследно.

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n