Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

България и Албания са с най-нисък брой смъртни случаи от COVID-19 в Европа

ccerГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Най-важните показатели за състоянието на пандемията, контрола и нейното управление в Албания дадоха основание за оптимистични очаквания, съобщи Албанската телеграфна агенция (АТА). Бюлетин, публикуван от Академията на науките, показва как се е развила пандемията COVID-19 в различни страни по света. Европа регистрира най-ниското увеличение на броя на пациентите на ден до момента, както и на броя смъртни случаи

за един ден: 380 души по-малко от предходния ден. Налице са контрастиращи данни между западно- и източноевропейските държави и страните от Балканския регион по показатели за смъртност: в западните страни показателите са няколко пъти по-високи.

Интердисциплинарната e-група „В преследване на пандемията“ към Албанската академия на науките публикува доклад за основните ежедневни индикатори за разпространението, контрола и справянето с пандемията на Corona-virus в Европа и по света и за тенденциите и перспективите. Според данните от него, световното разпространение на пандемията се връща към нивото от 3,2 %, след влошаващия се „скок“ предишния ден. В Съединените щати броят на пациентите се е увеличил под 4 %, докато в Европа е регистрирано най-ниското увеличение до момента – 2,2 %.

Друго положително явление за Европа е продължаването на низходящата тенденция на броя на смъртните случаи. Вчера на европейския континент бяха регистрирани по-малко от 3 000 летални изхода от заболяването, което е с около 380 по-малко от предходния ден. На практика беше регистрирано най-ниското ниво на смъртност до момента. Според учените, това се дължи главно на спада на смъртните случаи в големи европейски страни като Италия, Испания и Франция, които преминаха пика на заболяването и, съответно, броя на жертвите.

В Албания смъртността е спаднала до 3,8 %. Тази цифра в много европейски страни варира от по-малко от 1% в Исландия до над 13% в Белгия, Италия и Франция. В доклада се посочва, че е налице сериозна разлика между западно- и източноевропейските страни и държавите от Балканския регион. България и Албания имат най-добри показатели по отношение на смъртните случаи, съответно 8 и 9 на милион жители. На Балканите смъртността на един милион жители достига до 28. Във Франция, Испания и Италия това число варира от 350 до 430, докато в Германия и Австрия – страните с най-нисък индекс на Запад - смъртните случаи са с нива от 70 и 60 на един милион жители.

---------------------------------------

Бел. ред. - новината е по информация на БГНЕС

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n