Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Спец-агент пристигнал в Прага, за да отрови инициаторите за премахване паметника на ген. Конев

konГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Агент на руските спецслужби е планирал да отрови с рицин инициаторите на събарянето на паметника на съветския маршал Иван Конев в Прага, предаде радио "Свободна Европа" с позоваване на чешкото издание "Respekt". Екипът на чешката медия разполага с информация, че преди три седмици на летище "Вацлав Хавел" е пристигнал човек с руски дипломатически паспорт. Той е бил посрещнат от кола, която го е

откарала в руското посолство. Според разследването на "Respekt", руснакът е носил със себе си само малка пътна чанта, в която е имало рицин – смъртоносната отрова, с която бе убит и българският дисидент Георги Марков.

Чешките спецслужби са знаели за пристигането на притежателя на руски дипломатически паспорт и са приели идването му в Прага като непосредствена заплаха за двама чешки политици, пряко свързани с демонтажа на съветския паметник. Става дума за шефа на администрацията на 6. район на чешката столица – Ондржей Коларж и за кмета на града Зденек Гржиб. Коларж е взел решението за статуята на Конев да бъде свалена от пиедестала, а Гржиб е подписал решението площадът пред руското посолство в Прага да носи името на убития руски опозиционер Борис Немцов. След пристигането на руския агент в Прага на двамата политици беше назначена денонощна охрана от чешките спецслужби.

Чешкото издание продължава разследването си за дейността на руските спецслужби с оглед на премахването на паметника на Конев и напрежението между двете страни, породено от несъгласието на Прага с разправата от страна на Кремъл с неудобни за управлението на Путин хора. Преименуването на площада предизвика остра реакция от страна на Москва. Официалният адрес на посолството беше сменен с този на консулството, за да не присъства в него името на Немцов. Припомняме, подобен жест беше направен и в САЩ – там улицата пред руското посолство беше преименувана на "Борис Немцов" по предложение на сенатор Марко Рубио.

 ----------------------------------------------

Бел. ред. Предишната публикация на тази новина е в Информационния център на МО

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n