Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Ако слушаш българина, той е най-злощастното двуного из шара земен

tweРумен СТОЯНОВ

Ако българина, днешния, слушаш, той е най-злощастното двуного из шара земен, толкова обича да се вайка, от какво ли не, да се тюхка за какво ли не. Обаче:  

Да ни друсат земетресения, отнемащи в минути стотици животи?

Връхлитат ли ни страхотевични урагани, торнада, циклони, тайфуни, да сме виждали как из въздуха се въртят дъсчени къщи?

         Да са ни давили наводнения, цунамита, помитащи хиляди домове, люде?

         Вулкани бълват ли върху ни огнетечни лави?

         Изкуствено предизвикани три гладомора в SSCP унищожили 100 000 наши сънародници. Тук баща, както българин там, да е заклал най-хилавото си дете, че с неговото месо да спаси от гладна смърт останалите свои рожби? Сергия, на която се продава човешка глава?

          Да сме яли брашно със сол?

         За три години в Страната на изгряващия комунизъм болшевиките усмъртяват 12 милиона човеци, защото са... християни.

         Къде наша гражданска война, примерно, като в Испания (1936-1939), унищожила 1 000 000 човеци?

         В Балканска, Междусъюзническа, Първа, Втора световна войни водим битки вън от държавните си граници.

         Атомни бомби да са ни хвърляни като в Хирошима, Нагасаки?

         Да сме живи горени с напалм, както го правеха САЩ с виетнамци?

         У нас бедствия с нечовешкия, сатанисткия размах в Афганистан, Ирак, Либия, Сирия?

         При края на социалтоталитаризма кървави братоубийствени войни като в Югославия?    

         Гладорията, сполетяла Венесуела, къде я тукана?

         В Бразилия сборно бях 10 години, държавата раздаваше безплатно милиони презервативи на юноши, младежи, че да поограничи СПИН-а, от него умряха мои трима познати, а ти, любомъдрий, имаш ли поне един такъв случай, тая мерзка напаст не е ли в отечеството ни комай теоретично понятие от порядъка на да бе, има такова нещо?

         Българи да са гинали от Ебола?

          Следвайки примери в Съединените щати, наши средношколци да разстрелват свои другари, учители?

           Български деца с издути от паразити кореми като африкански негърчета?

           Улични манфестации, протести, в които загиват по десет, двадесет души?

           Терористични покушения с взривове, куршуми, ножове, камиони, коли, бомби?

           Избухвания на атомни централи като в Украйна и Япония?

           Бразилско семейство с две момчета от тринадесет години е в София, една от причините: голямото, връщайки се пеш от училище у дома през няколко преки, на три пъти, по сред бял ден, го обирали едва ли не до голо, включително изувало маратонки, заживяло в страх.

           Здраво подквасен бразилец се прибирал в късна и безпрогледна доба, паднал край извънселищен път, събудил се с превързана глава, в болница: били му извадили очите за продажба. Имаме ли представа как биват отвличани деца, юноши, младежи и за техни органи разфасовани?

           Спирам. Изброих нещинко от дългата върволица пагуби не за да река, че всичко ни е по мед и масло (къде ли е?), това би равнозначило с лъжа, обръщам внимание, че няма никакво основание да се изживяваме в собствени очи, а и в очите на слепите, като някакви страдалци, едва ли не великомъченици, защото съвсем, съвсем не сме. Ни най-малко туля наши дивотии, престъпления, само настоявам, че не бива да прекаляваме (а именно това правим) с безполезни самооплавания: те не променят нищо. Мнозина, вероятно мнозинството, българи щат всичко да им е на ред, ала да им някак от небото падне, без те нищинко да сторят, а единствено да мрънкотят и се милно плачат, без пръстенце да мръднат и ей тонинко да участват в подобрения.

           Ако се жално и жаловно, чак жалобно жалваме от недостизи, липси на еди що, тягостни ограничения, управленски безхаберия, какво пък да рекат севернокорейци? Чакай бе, ти нас ще сравняваш с тях ли? Аз: нима те не са хора? Оти си закриваме очите пред целокупния свят, той далеч не е няколкото най-благоденстващи държави, по чиито придобивки обилно точим лиги? Защо не искаме да се видим в истинската му/ни светлина? Обаче то е възможно само ако не подбираме с кого да се сравняваме. Кой не иска всичко да ни е в ред? Но мнозина: без пръстенце да мръднат, камо ли ей тонинко в напредък да участват. Сака българинът чист въздух да вдишва, но за щяло и не щяло бръмчи сам самин с кола, при все че с подземката по-бързо ще иде. Улиците сака да му бъдат чисти, но хвърля отпадъци по тях.

           Знаем що е правоходещ маймуночовек; хомо сапиенс; игров човек; нов (соц) човек; трябва да въведем в научна употреба понятието самоовайкващ се човек (на латински homo ovaikvashtse?), то ще бъде наш принос в световната антропология, с важността на лактобацилус булгарикус, ибо не само ние се драматично тюхкаме. Психоенергията и времето, които прахосваме в такива нахалостни занимавки от порядъка на ох, горкана аз, трябва да ги впрегнем в действия, от които да следват положителни, лични и обществени, постижения. С ожалване единственото, което постигаме, е да изпускаме парата през свирката. Она пищи остро, пронизително, ала въпреки резкия й звук локомотивът не потегля, стои неподвижен. Мигар не го разбираме? Ако да, защо се самозалъгваме с постоянни мрънкотеници, ако ще би основателни, даже справедливи? Чрез тях подменяме истински, целенасочени, решителни действия за премахване или намаляване безчинства в държабата ни. С прочувствени, сълзливи ах и ох лъжем себе си, че те ще бъдат чути къде трябва, па ще трогнат управленци, управници, политици, които ще подобрят плачевното състояние в здравеопозване, пенсиониране и т. н., в кратце и со кротце, живнем щем. Уви, от нас избраните властници ах и ох не ги впечатлява.

           Без да зализвам нищо, казвам: България, при всички свои недъзи, е по-скоро богохранима страна.

 

        

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n