Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Дядото на македониста Груевски бил здрав български патриот

bggbГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Ние не искаме да отнемем Гоце Делчев на македонците, защото и ние, и те сме наследници на едни и същи хора, които в миналото не са се делели.“ Това заяви пред медиите евродепутатът Андрей Ковачев. Днес се навършват 117 години от смъртта на големия революционер. Според евродепутата, изключително важно е съвременните поколения в Македония да не продължат да бъдат учени на неистина, която на свой ред

да създава омраза и разделение.

Ако не заработи смесената комисия и продължат фалшификациите на историята, ще се отложи междуправителствена конференция, докато няма напредък. Както каза и премиерът Бойко Борисов – топката е в тяхното поле. Но очевидно блокажът на смесената комисия от страна на Скопие ще продължи до провеждането на предсрочните избори.

Да, от Македония продължават да пристигат противоречиви новини. Първата бе откритата позиция на професор Денко Малевски, първият външен министър на Македония, че българи и македонци сме били все пак един народ в миналото. Искрени поздравления за проф. Малевски за смелостта!

А неприятната новина от Македония /и по-точно от Будапеща/ е поредният мъчителен опит на беглеца Никола Груевски да се прави на историк. Със солидна доза посредственост той се включи от Унгария в истеричното разпъване на Денко Малевски за това, че бил признал най-лошото - българското минало. По този повод със свой коментар се намеси и един професионален историк – Красимир Каракачанов, за да напомни на Груевски кой и какъв е бил неговият дядо – българският патриот Михаил Миялков от град Щип. Той е бил член на Българските акционни комитети, които организират тържественото посрещане на Българската армия в Македония през пролетта на 1941 година. Всъщност, Миялков не само се е самоопределял като българин, но и съгласно устава на Акционния комитет е работил за „развиването на здрав български национализъм”, за „обединението на всички българи в една Голяма България” и „за борба срещу неприятелските елементи на българщината”.

Интересно е да се отбележи също така, че дядото на Груевски се застъпва през 1943 година за това неговата съгражданка Радка Шекеринова да получи държавна българска пенсия „за заслуги към българщината” като съпруга на убития от сърбите години по-рано „виден български деец” Александър Шекеринов. Това, разбира се, са бабата и дядото на сегашния македонски министър на отбраната Радмила Шекеринска.

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n