Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Чадъри и шезлонги ще бъдат безплатни; ще се прецени намаляването на ДДС за туризма

plГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

На коалиционен съвет управляващите партии са обсъдили мерките за съживяване на икономиката в периода след извънредното положение, което ще приключи на 13. май. По отношение на българския туризъм сме на мнение, че секторът трябва да бъде подкрепен. Ще поработим следващите дни, разработвайки няколко хипотези. Темата не е дали да се оказва подкрепа, а как да се оказва тя. Надявам се в следващите дни да

намерим най-доброто решение, каза на специалния брифинг Томислав Дончев.

Ограничения на средствата в строителството няма да има. Това е шанс за заетост и за малки, и за големи, а като резултат носи нещо, което прави животът ни по-добър.

Одобрена е идеята на ВМРО за раздаване на държавни талони /финансово обезпечени/ срещу които българските данъкоплатци да могат да летуват в български курорти. Не е била подкрепена засега идеята на войводите за 5 % ДДС за туризма, макар че финансистите ще я проучат по-добре.

„Разбрали сме се ваучерите да бъдат използвани само от хора, които са плащали осигуровките си. Размерът и действието на ваучерите предстои да бъде прецизирано. Имаме единодушно мнение и позиция, че ваучерите ще се използват като средство за насърчаване на туристическия бранш. Те ще бъдат възможни и за ученици – за зелени училища например“, съобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Коалиционните партньори са се съгласили плажните принадлежности – чадъри, шезлонги, масички – да бъдат безплатни. По искане на ресторантьорския бизнес ще се измени последната заповед на министъра на здравеопазването – разстоянието между масите ще бъде 1,5 метра, а не 2,5 метра. Обслужващият персона ще работи с шлемове, а не само с маски. Ще се удължи правото на строителство по морето до 15 юни, обяви Симеонов.

Управляващите са се разбрали за ускорено доизграждане на магистрала „Хемус“. Ще се продължи работата по описаните и нуждаещи се от спешен ремонт мостове и виадукти. По язовирите също ще се ускори работата. Има поръчка за ремонти на над 200 язовира, ще се насочват средства и са предвидени около 500 млн. и в сега действащия бюджет.

Коментирано е било и подновяване на санирането, но партньорите са единодушни, че това не трябва да е безвъзмездно, а с поне 30% участие на етажната собственост.

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n