Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Защо и как журналист от Силистра се оказа в ареста за наркотици

xserГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Пресен е споменът за пребития главен редактор на в-к „168 часа“ Слави Ангелов. Последният случай, при който разследващ журналист бе подложен на атака е този с Димитър Пецов. Той е журналист на свободна практика и граждански активист, известен с делата за достъп до информация, които от години води срещу Общината в Силистра. Преди дни е задържан с общо над 40 грама от 4 различни вида наркотици в колата си.

24 часа по-късно е освободен без обвинение и без да му бъде определена мярка за неотклонение. Последното му искане по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), пуснато малко преди ареста, е свързано със самоличността на анонимен дарител на местната полиция.

Това не е първото посегателство срещу Пецов, преди две години той е нападнат от неизвестен бандит в апартамента си; случаят се разминава със счупена ръка. По-късно местен гаулайтер от управляващата партия се заканва „да го смачка“. И така се стига до случката от 2. май. Ето разказа на журналиста от първо лице:

„Вчера към 18:00 часа бях на път с колата си към „Меджиди табия“. Изведнъж чух полицейска сирена зад себе. Отбих, мислех, че съм нарушил правилата за движение. Дойде полицай и ми поиска документите за проверка, после ми поиска застрахователната полица на колата, после и талона за годишен технически преглед…. Оказах се изряден документално. После идва още един полицай и се представя като инспектор от Криминална полиция. Почва нещо да ми светва в посока, че съм написал нещо, което е всяло паника и суматоха. Не съм изненадан от тези действия по принцип, защото съм ги предизвикал и с въпросите си, които скоро отправих със заявление по ЗДОИ към директора на ОД на МВР - за това кой е анонимния хранител на полицията при извънредното положение.

После те ми казват, че трябва да отида с тях в РПУ – Силистра и да ги следвам с колата. Един от полицаите, обаче, се качи в моята кола и седна до мене на предната седалка. През цялото време полицаят се опитваше да ми отвлича вниманието с въпроси дали съм притеснен и други подобни.

Паркирахме пред РПУ и те ми казват, че трябва да направят претърсване на автомобила. След малко почват да претърсват и на 30-ата секунда от претърсването намериха в задния джоб на шофьорската седалка нещо увито в черна кесия. И почват да ме питат без да са го отворили и видели самите те: “Какво е това, г-н Пецов?“ - единият казва; “ Г-н Пецов, Вие уж сте спортист, а с какви неща се занимавате?“ - казва другия… и „Как е попаднало това в автомобила, г-н Пецов?“ … „Те нещата са ясни…“ и т.н.. Те дори не са отворили да видят пакета какво има вътре и коментират, правят изводи. И аз не знам също какво има, но почва да ми се изяснява вече ситуацията. Отдалече се виждаха някакви листа, опаковани в найлонова прозрачна кесия и отгоре още една черна найлонова кесия. Взеха опакованото и го занесоха някъде горе в кабинетите, извикаха дознателка и поемни лица. Качихме се в един кабинет и почнаха да правят полеви тест и опис на нещата, които са опаковани в кесията. Като съдържание това беше: 11.7 гр. екстази, 7,2 гр. хероин, 13 гр. амфетамин и 7.2 гр. канабис. Докато описваха ме питаха какво е това, а аз им отговарях да не ме питат, а да си карат по сценария. После ми правиха личен обиск, събличах се чисто гол.

И бях задържан за 24 часа, чл. 72 от ЗМВР във връзка с чл.354а ал3 от НК, а днес ме освободиха.

И за мене нещата са ясни. За мене това е една долнопробна ченгеджийска постановка, която обслужва нечии интереси, и с която целят да ме набедят и отстранят, защото явно преча напоследък. Признавам, в последно време бях много активен. А за наркотиците искам да кажа, че аз през живота си не само не съм опитвал, но и не съм виждал наркотици. Дори не пуша. И като измислят такива постановки, поне да бъде нещо достоверно – аз имам много особености и недостатъци, но точно с наркотици никога не съм се занимавал. Да, чисто формално сложили сте ги там, после си ги намерихте и си разигравате полицейското театро. Не можете да хванете истинските бандити, тръгнахте да мачкате граждански активисти по един много елементарен начин. Искам да ви кажа, че аз не се пречупвам така лесно.“

Коментарът остава за вас!

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n