Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Действащ служител на НСО е ръководител на банда, участвала в поръчково убийство

pistoГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че в началото на месец май тази година с оглед събрани доказателства за наличие на организиран престъпна групна (ОПГ), Софийска градска прокуратура е изпратила по компетентност в Специализирана прокуратура материалите от досъдебното производство за извършеното на 10 октомври 2019 год. в гр. София предумишлено убийство на жена. След извършени

множество действия по разследването е установена организирана престъпна група, създадена с цел разпространение на наркотични вещества, силови действия, изнудвания, принуди, както и поръчкови убийства, действала в периода от януари 2019 г. до месец май 2020 г. За ръководене и участие в сочената ОПГ са привлечени три лица, спрямо които е постановено задържане за срок от 72 часа и предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Установено е, че ръководител на ОПГ е действащ дългогодишен служител на Националната служба за охрана с чин подполковник. С оглед работата му, същият притежава специални технически умения, свързани с взривни вещества и устройства. Служебните му задължения били свързани с обезпечаване охраната на масови мероприятия и охрана на лица.

„Видно от изготвена по делото експертна справка по назначена техническа експертиза на иззетия мобилен телефон, ползван от служителя на НСО, се установява активната му комуникация с действащи магистрати, бивши министри, адвокати и държавни служители на високи позиции, вероятно членуващи в една масонска ложа. С тях са обменяли доклади, снимки на документи, касаещи фирми, български и чужди лични документи на граждани, номера на дела и преписки, включително и удостоверения и постановления на Софийска районна прокуратура“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

В съдържанието на телефона са открити проучвателни доклади за различни лица, съдържащи имена на техни роднини, ползвани от тях мобилни телефони, навици и маршрути на придвижване. „В тази връзка Военна окръжна прокуратура ще прецени дали да отдели материали от досъдебното производство за евентуално извършени престъпления от съдии и прокурори, както и от други членове на ложата за търговия с влияние, така нареченото уреждане на дела“, поясни Сийка Милева.

При претърсване и изземване в личния автомобил на служителя на НСО, който е и ръководител на сочената ОПГ, с който е отишъл да изпълнява служебните си задължения, по време на наряд е открито специално техническо средство за установяване на подслушвателни и проследяващи устройства.

„Служителят на НСО е играел логистична роля в групата. Разпределял е задачите към останалите членове и набавял наркотични вещества с цел разпространение. Именно той е лицето, приело поръчката за убийството от поръчителя. Той е провел срещите със съучастниците си и ги запознал с детайлите по него“, каза още говорителят на главния прокурор.

Поръчител е лице, което е имало неуредени финансови взаимоотношения с жертвата. Той е обещал значителна парична сума за изпълнение на убийство. Според събраните доказателства, част от обещаната сума в размер на 50 хил. лева е разпределена между физическия извършител и помагача.

По време на разследването е установено, че поръчителят е предал бележка с имената на жертвата, регистрационния номер, марка и модел на автомобила, който ползва. С цел изследване на нейните навици и маршрути на придвижване, на колата ѝ е монтирано специално техническо средство GPS тракер, чрез което била проследявана в реално време.

Моторът, шофиран от извършителя на престъплението, е купен по обява в интернет, след това е бил сменен цветът и визията му, за да бъде трудно проследим. Мотоциклетът предварително бил изпробван технически, за да е сигурно, че ще послужи безотказно. В деня на убийството жертвата е била проследена с него от физическия извършител.

„С цел да бъде прикрит пистолета със заглушител, той държал букет с изкуствени бели рози, което опровергава тиражираната в медиите версия за любовен мотив в убийството. След извършване на престъплението физическият извършител се е оттеглил по предварително планиран маршрут до водоем край Чепинци, където е намерен изхвърленият мотоциклет“, обясни Сийка Милева.

Началникът на националната полиция Христо Терзийски потвърди, че жената е убита заради неуредени финансови отношения: „Тя се е представяла за финансов брокер, човек с вътрешна информация за продажба на различни акции. Така привличала клиенти. Срещу нея имало множество граждански дела от хора, изгубили пари. Самата тя се е оплаквала, че я изнудват“, поясни Терзийски.

От извършени претърсвания и изземвания в обитаваните от обвиняемите жилища са намерени и иззети наркотични вещества и множество боеприпаси за различни видове огнестрелни оръжия.

 

  

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n