Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Външно министерство ще реагира подобаващо на провокацията

rusГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Българската академия на науките протестира срещу начина, по който е представено делото на св. св. Кирил и Методий в изложба за 24. май на Руския културно-информационен център в София. В позиция на академията се казва, че това „представлява опит да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело със странните твърдения, че светите братя са създали църковнославянския език и са разпространили просветата в Русия“. БАН

определя изложбата като „недопустимо изопачаване на историческата и научната истина“. Българските академици посочват, че църковнославянският език е руска редакция на старобългарския език от ХVII в., а братята Кирил и Методий никога не са били по руските земи.

"Изцяло подкрепяме становището и позицията на БАН и на редица български учени, историци, езиковеди, които се изказаха по тази тема. Ще реагираме чрез министерството на културата, това е нашето предложение - да изпратим тези неща и техните позиции на учените, съответно и на България до Културния център всъщност, който е организирал тази изложба", коментира в сряда пред журналисти министърката на външните работи Екатерина Захариева. "Но ако целта е била да провокира реплика-дуплика, няма да го направим", каза Захариева.

Изложбата, подредена пред входа на Руcкия културнo-инфoрмaциoнeн цeнтър в Coфия представя св. св. Кирил и Методий като "реформатори на славянската азбука", "създатели на църковнославянския език", "първи разпространители на грамотността и просветата в Русия".

„Особено странно звучи и твърдението, че светите братя са “реформатори на славянската азбука”, когато е световноизвестно, че те са създатели на глаголицата, спасена от българските царе Борис І и Симеон!“, се казва в позицията на БАН.

Интерпретацията на кирило-методиевото дело в руската изложба провокира негативни реакции от посетители и историци. Президентът Румен Радев припомни, че "Русия е получила своята писменост от България". Историци нарекоха изложбата провокация и я определиха като част от руската външна политика за ерозиране на "националните маркери, които съществуват в отделните държави".

 

-----------------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация на „Свободна Европа“

 

 

   Fluida

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n