Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Служителя на ДАР го грози наказание лишаване от свобода от пет до петнадесет години

belГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Във връзка с подаден сигнал от председателя на Държавна агенция разузнаване /ДАР/, съдържащ данни за разгласяване на класифицирана информация от служител на ДАР, във Военно-окръжна прокуратура - София е образувано досъдебно производство. При извършените действия по разследването от дома на служителя са намерени и иззети множество документи с гриф „Секретно“ и „Поверително“. Военно-окръжна прокуратура

– София повдигна обвинения на А.З. – служител на Държавна агенция разузнаване за това, че е разгласил информация, представляваща държавна тайна, която му е станала известна при изпълнение на служебните си задължения и от това са могли да настъпят особено тежки последици за сигурността на държавата – престъпление по чл. 357, ал.2, вр.ал.1 от НК.

С прокурорско постановление на лицето е определена мярка за процесуална принуда, задържане за 72 часа до довеждането му пред Софийски военен съд с оглед искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. За извършеното престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

 

  

 

   

   

 

 

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n