Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

„Очаквам Антикорупционният фонд да се извини“, заяви главният прокурор

zlГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

“Истината няма нюанси и бързо се установява. Очаквам т. нар. “Антикорупционен фонд” да се извини на институцията Прокуратура на Република България, въпреки че това изисква достойнство“. Това написа главният прокурор Иван Гешев в профила си в социалната мрежа Туитър. „Знаем откъде идват хибридните атаки, те няма да спрат нашата работа в името на българските граждани”, добави той. Това откровение е

по повод проведената специализирана полицейска акция в дома на Илия Златанов, намиращ се на столичния булевард „Симеоновско шосе“. Той нашумя покрай публикацията „Осемте джуджета“ на Антикорупционния фонд, в която се разказва как бивши прокурори изнудват и крадат бизнеса на обикновени делови българи. Илия Златанов твърдеше, че бившият прокурор, известен като Петьо Еврото си е присвоил един багажник с негово злато на стойност около 4,5 млн. лева.

И така, според И. Гешев при полицейската акция в дома на Илия Златанов било открито въпросното откраднато злато. Ето и цялото прессъобщение от Специализирана прокуратура:

„След получено разрешение от съдия от Специализиран наказателен съд, на 07.07.2020 г. се проведе претърсване и изземване в имот, собственост на И.З., находящ се в гр. София. В хода на претърсването са намерени и иззети голям брой монети от жълт метал, документи и фактури.

Към настоящия момент от извършения оглед на част от иззетите веществени доказателства – монети от жълт метал, се установява, че същите съвпадат с върнатите с постановления на прокурори при Специализирана прокуратура от 18.02.2020 г. и 26.03.2020 г. във връзка с подадена молба от лицето И.З., в качеството му на управител на „ИЗАМЕТ 1991“ ООД. Монетите са върнати с приемно-предавателни протоколи. В постановленията се посочва, че монетите не са предмет или средство на престъпление и не подлежат на отнемане в полза на държавата по реда на чл. 53 от НК и по реда на ЗАНН и че връщането не би затруднило разследването.

Монетите са били иззети с протоколи за претърсване и изземване на 17 и 18 юли 2019 г. във връзка с разследване срещу организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи чрез изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и за пране на пари в големи размери.

Продължава огледа на останалата част от иззетите на 07.07.2020 г. веществени доказателства, с оглед установяване дали същите съвпадат с върнатите с приемно-предавателни протоколи. При констатирани нови обстоятелства, които не биха попречили на разкриване на обективната истина, Специализирана прокуратура ще уведоми българската общественост.“

ОК! Но има една незначителна подробност – поради страх за живота си въпросният бизнесмен Илия Златанов е напуснал България. Така че сега в дома му може да бъде намерено всичко, за което се сетите…

 

   

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n