Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Едно интервю със съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов

ototДесислав ТЕНЕВ

В събота от 11 часа се организира протест пред бариерата на имението, известно като Догансарай и свързвано с почетния председател на ДПС. Междувременно, президентът Радев настоя за сваляне охраната на НСО от Доган и Пеевски. В състояние ли е българската демократична общественост да извоюва обратно българския суверенитет, пленен от Задкулисието? Предстои да видим… 

 

Господин Иванов, Вие и Ваши колеги влязохте в конфликт с гардове на плажа в парк „Росенец“, където е т.нар. лятна резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Първо, как се чувствате след тази случка, имаше сериозно напрежение между вас и гардовете?

– Ние не сме влизали в конфликт. Отидохме да упражним правото си на свободно движение като нормални български граждани на европейска България, да посетим български плаж, който е държавна собственост. Бяхме спрени от агресивното поведение на въоръжени лица, които отказаха да се легитимират, въпреки че това е изискване по закон. Чувствам се отвратен от това българска институция като НСО да охранява този цирей на беззаконието, каквото представлява целия комплекс „Росенец“. Това е емблема на цялото институционално завладяване каквото представляват Доган, Пеевски, ДПС и обръчите им от фирми.

Отвратен съм, защото видях как служител на НСО поругава и унижава българския трикольор, хвърлиха го като непотребна вещ. Това показва тоталната низост, до която доведе цялата тази институционална развала. Имаме да възстановяваме суверенитет, законност и национално достойнство. Ще започнем в събота, в 11 часа, когато ще се включим в протеста на бариерата пред „Росенец“. Аз лично ще отида да си поискам българското знаме. Нека поискаме обратно държавността, да поискаме законите отново да важат за всички.

Бихте ли могли да разкриете за нашите читатели как се стигна дотам част от българския бряг да бъде недостъпен за българите, да бъде ограден, пазен от гардове. Кои институции са допуснали това да се случи?

– Всички възможни. На първо място там е създадена нефтената база на „Лукойл“. Има дългогодишни съмнения, че от години българската държава не упражнява своя суверенитет върху това пристанище. Никой не знае какво, колко и откъде се внася там. По-късно „Лукойл“ е отчуждила парцел на нос „Чукалята“, където днес се намира летният сарай на Доган. Той е купен от фирма през арх. Калин Тихолов, който беше министър на инвестиционното планиране в кабинета „Орешарски“. Тихолов е придворен архитект на Доган. Чрез различни прехвърляния през годините във времето се е образувало това имение, което всички знаем, че се ползва от Доган. Там има дворец, който е регистриран като административна сграда и кметът на Бургас твърди, че това е строителна площадка. Този дворец няма издадено разрешително за ползване, макар от години да се знае, че се ползва от почетния председател на ДПС. Също така е много интересна ситуацията с яхтеното пристанище, което е регистрирано като поземлен имот в морето, за да бъде частна собственост. Лъжа е, че всичко това е построено през 80-те години. Разследване показа, че от 2016 г. пристанището е нараснало с 200 метра. Дотогава е имало пясък, какъвто вече няма. Всичко това не може да се дължи на природни причини. Нарочно плажът е заличен с чакъл, защото иначе би бил държавна собственост. За всичко това ние предприемаме действия. Последното решение на Общинския съвет в Бургас да обяви единствения път, водещ към комплекса на Доган, за такъв с отпаднала необходимост, е скандално. Ние затова отидохме по вода до брега, за да покажем, че този път е необходим. Ако има бряг, който е публична собственост, то до него трябва да има и път. Ще атакуваме това уродливо решение на местния парламент.

Очаквате ли подкрепа от други политически сили по повод казуса с резиденцията в „Росенец“?

– Не, не очакваме. Всички се страхуват от Доган и не биха влезли в тази битка. Говоря и за политически сили, които помпат сили извън парламента в момента. Пускали сме сигнали до г-жа Мая Манолова например, докато беше омбудсман и тя никога не е реагирала, защото я е страх.

Защо, според Вас, НСО продължава да охранява Ахмед Доган, който не заема никакъв държавен пост?

– Ахмед Доган е персоналното олицетворение на българското задкулисие и неговите дълбоки корени в Държавна сигурност (ДС). Самият той е доказан доносник с изключително гнусна документална следа. Очевидно човек, който е с основна роля в българския режисиран преход, в който ДС и силите около него успяха да преструктурират властта си в партии, фирми, обръчи, влияние в съдебната власт. Доган е най-изявената фигура на това раково образование. За него законите не важат, институциите го обслужват в тотална извънредност и наддържавност. Затова и го пазят толкова.

Скандалите с НСО в последно време зачестиха. Смятате ли, че тази служба има бъдеще в този си вид?

– В този си вид - не. НСО трябва да подлежи на граждански и демократичен контрол и да не служи за дворцова охрана на нелегитимирани владетели на парчета от България и нейния суверенитет. Ние знаем, включително от публични изявления на президента Радев, че НСО охранява Доган и Пеевски. Затова и сме сигурни, че поне част от гардовете на брега бяха част от НСО. Това е крещящ пример на беззаконие в нашата собствена държава.

 

-----------------------------------------------

Бел. ред. Заглавието е от редакцията

 

   

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n