Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Насрочена е датата за дългоподготвяната БГ-изложба в Лувъра – 15 април 2015

TERГБ

Изложбата „Антична Тракия. Одриското царство и неговите съседи. Археологически съкровища от българските музеи” ще гостува в световноизвестния френски музей Лувър от 15 април до 20 юли следващата година. Предвижда се експозицията да включи близо 400 експоната, основно от фондовете на български музеи, сред които ще са и някои от най-новите сензационни находки на нашите археолози.

Организацията на това голямо културно събитие са обсъдили министърът на културата Вежди Рашидов и посланик Ксавие Лапер дьо Кабан. „Предстоящата изложба в Лувъра, този така дълго подготвян българо-френски проект, ще бъде, безспорно най-впечатляващото събитие в българо-френските културни отношения през 2015 година”, заяви за медиите френският посланик. Освен това, той е изразил и желание България да се възползва пълноценно от възможностите, които предлага това престижно събитие – за целта Негово Превъзходителство е препоръчал в дните непосредствено след откриването на изложбата с тракийски съкровища в Лувъра да бъдат организирани във френската столица както бизнес-форум, така и Български културен салон или своеобразна Седмица на българската култура, в рамките на която страната ни да представи и постиженията на съвременното си изкуство, театър, кино, музика, литература.

В предстоящата изложба ще намерят място скъпоценни артефакти за милиони евро, предимно от казанлъшката Долина на тракийските царе.

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n