Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Протестърите трябва да се освободят от болшевишкото влияние на „отровното трио“

avroГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

След около три денонощия непрестанен преговорен маратон на лидерите на 27-те страни членки на ЕС, резултатът е такъв. ЕС ще отпусне общо 750 млрд. евро за стимулиране на конюнктурата и инвестициите, от които 390 млрд. евро ще са безвъзмездни помощи – предимно за най-силно пострадалите от коронакризата държави в Южна Европа като Италия и Испания. Същевременно са предвидени засилени инвестиции в

дигитализирането на икономиката и поставянето ѝ на по-екологична основа.

Т.нар. „спестовни държави" – Нидерландия, Австрия, Швеция, Дания, а накрая и Финландия все пак се съгласиха да бъдат поети солидарни задължения от името на Общността, които да бъдат разпределени измежду страните под формата на безвъзмездна помощ. Освен нея, ще бъдат разпределени още 260 милиарда евро като кредити с дълъг срок на погасяване.

27-те страни-членки се съгласиха в крайна сметка и с това отпускането на европейските помощи да бъде обвързано с със спазването на правовите принципи и върховенството на закона. Срещу това изискване първоначално се обявяваха Полша, Унгария и Словакия.

“България взе над 1 млрд. повече. Всички казаха, че това е заслужено, всички казаха, че нашето председателство е било за пример. Шарл Мишел /председателят на ЕП/ лично ми се обади по телефона и ми благодари за огромната помощ, която съм му оказал в преговорите. Накрая всички се поздравихме и в 7 без 20 българско време честитихме на премиера на Швеция рождения ден”, написа във ФБ Бойко Борисов.

„Ние сме от малките страни, които ще получат повече. И то при положение, че общият размер на новата годишна финансова рамка е с 62 млрд евро по-малък. Затова заслужавам да ми се иска оставката, защото има 2 млрд. евро повече при това окастряне. За хората които ми искат оставката им оставям 29 млрд евро за следващите години”, коментира още премиерът.

Безспорно, тези 29 милиарда ще бъдат допълнително „гориво“ и за протестите. По-точно – за онези политически и задкулисни сили, които се надяват да се облажат от разместването на пластовете във властта.

И един съвет към протестиращите – внимавайте много да не преминете границата между мирния протест и насилието. Когато се скандира пред Министерския съвет е едно, но когато се премине към блокада на държавни институции и пътни артерии, граждански арести, спиране на тока в метрото – тогава вече посягате върху правата на другите. Апропо, МВР трябва да се позанимае с отровното трио бабикянци за подбудителство на размирици.

 

   

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n