Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Доколко е реалистичен пълномащабен военен сблъсък между Русия и Турция?

rsrswГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Турция под ръководството на Реджеб Ердоган се превърна в олицетворение на пъпчив побойник, който безчинства и издевателства над добрите деца в квартала. Доброто дете, разбира се, е Гърция, в чиито териториални води турските специализирани кораби се канят да започнат дълбоководни сондажи за нефт и газ. Напълно незаконно, според международния правов ред. Според турските планове, сеизмичните

проучвания се очаква да започнат през септември, когато ще бъдат издадени лицензите на турската петролна компания ТПАО. Според друга информация, корабът „Орудж рейс“ започва сеизмично проучване южно и източно от гръцкия остров Кастелоризо още сега - от днес до 2. август. Междувременно, гръцките военни заявиха, че са наблюдавали засилена активност в южната военна база Аксаз в Турция – според съобщенията, 15 кораба са напуснали пристанището...

Гърция, обаче, предупреди в прав текст, че ще защити своята 6-милна крайбрежна зона с военна сила!

„Левиатан“ или как се стигна до тук?

„Виновни“ са, разбира се, израелците, които през 2009 година откриха под средиземноморските води в Левантийския нефтено-газов басейн находището „Тамар“ с 307 милиарда кубически метра природен газ. На следващата година бе направен още по-сериозен удар – израелските сондажи попаднаха на находището „Левиатан“, съдържащо 453 милиарда куб. метра газ. През 2011 година и Кипър направи пробив, откривайки находището „Афродита“, а Египет се записа през 2015 с находището „Зохр“. Всички тези открития засилиха апетита на Турция да посегне и тя към Левантийския басейн.

През февруари 2018 година турски военни фрегати принудиха сондажния кораб „Saipem 12000“ на италианската компания „Eni“ да напусне крайбрежните води на Кипър. А през ноември 2019 турският сондажен кораб „Фатих“ започна проучване на юг от полуостров Карпас в Кипър - в непосредствена близост до разделителната линия между териториалните води на Северен и Южен Кипър, но все пак от турска страна. Това веднага предизвика отговор от Европейския съюз. Външните министри на ЕС се съгласиха да въведат санкции срещу физически и юридически лица в Турция, отговорни за тези турски сондажи в Източното Средиземноморие.

Нещо повече – миналата година Анкара подписа с признатото от ООН либийско правителство на националното единство скандално споразумение за контрола на морските зони в Средиземноморието. Според турски правителствени източници, този документ определял като изключителна икономическа зона на Турция региона от южното ѝ крайбрежие до североизточния бряг на Либия и защитавал нейните права върху ресурсите под морското дъно. Да, но в така очертаната зона попадат остров Крит, остров Родос и много други гръцки острови! Тогава?

Гърция и останалите турски съседи, както и страните от ЕС обявиха либийско-турската спогодба за незаконна. Но Анкара се прави на разсеяна. Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез потвърди, че новият им сондажен кораб „Кануни“ се подготвя през септември или октомври да започне сондажи за нефт в спорните зони.

Изпепеляване.

Какво да очакваме оттук нататък?

tank„Който стъпи на наша територия, първо ще бъде изпепелен, а след това ще питаме кой е“, заяви наскоро началникът на Генералния щаб на гръцката армия Константинос Флорос. Генералът заплаши още, че който се забърка с тях, ще плати много висока цена. Социологическо проучване, проведено наскоро, показва, че 56% от гърците подкрепят евентуална война срещу Турция, ако последната наруши морските или сухоземните граници на Гърция.

Ако се стигне до горещ конфликт, това няма да бъде първото стълкновение между турци и гърци. Най-знакова, обаче, е гръцката военна авантюра, започнала през 1919 година. Тогава Турция е победена в ПСВ от съюзниците от Антантата, а армията ѝ е разоръжена. Гърците са сред победителите и на тях са им обещани определени територии от Анадола. И така, на 15 май 1919 година гръцките войски (20 000 гърци и 2500 арменски доброволци) извършват десант в района на Измир /Смирна/, под надзора на съюзническия флот. Те са посрещнати с голям ентусиазъм от християнското население. Турската армия отстъпва в безпорядък. Сериозна съпротива срещу гърците е организирана едва в края на юни от Мустафа Кемал Ататюрк.

Междувременно, през лятото на 1920 година е подписан Севърският мирен договор. Той е катастрофален за Османската империя, която понася огромни териториални загуби. Североизточните райони на Турция преминават към Армения. В югоизточните части на Османската империя се предвижда създаването на независимите държави Кюрдистан и Хиджаз (част от днешна Саудитска Арабия). Месопотамия (Ирак), Палестина и Трансйордания минават към Великобритания под протектората на Лигата на нациите. Сирия и Ливан - към Франция, също под протектората на Лигата на нациите. Северен Епир преминава към новосъздадената държава Албания, всъщност под протектората на Италия. Додеканезките острови се предават на Италия. Източна Тракия с изключение на Константинопол (Истанбул), Босфора и Дарданелите (над които се установява международен контрол) както и островите Имброс и Тенедос, се предават на Гърция. Администрирането и изключителните права върху областта Смирна (Измир) в Мала Азия, се възлага на Гърция. След 5 години чрез плебисцит областта би могла окончателно да бъде присъединена към нейната територия…

Но нека проследим как се развива гръцко-турската война. Постепенно гърците прехвърлят на малоазийския бряг двестахилядна армия и стигат на един оръдеен изстрел от Анкара. Но с решаващата помощ на ленинова Русия, която снабдява турците с оръжие и злато, войската на Ататюрк дава решителен отпор на гърците и ги изтласква от Мала Азия. Така се стига до Малоазийската катастрофа на Гърция през 1922 година – прави се и размяна на населението, като 1,3 милиона малоазийски гърци и 500 000 турци от Беломорието напускат домовете си.

Давид и Голиат.

Как би изглеждал един военен сблъсък между Анкара и Атина днес?

ТУРЦИЯ. В постоянна бойна готовност се намират 647 993 войника, резервът наброява 380 000 войника, военизираните организации - 148 700 човека.

Въоръжението включва: 4263 танка, 812 самоходни артилерийски установки, 6398 бронетранспортьора, 449 хеликоптера. ВМС наброяват 215pkio военноморски съда, вкл. 14 подводници, 19 фрегати, 7 корвети; военноморска авиация – 26 самолета и 49 хеликоптера. ВВС разполагат с 688 бойни самолети. Да не забравим и скандалните руски ракети С-400.

ГЪРЦИЯ. Действаща армия от 177 600 войника, резерв - 291 000 войника, военизирани подразделения - 4000 човека. Въоръжение: 1552 танка, 600 самоходни артилерийски установки, 8 подводници и 14 фрегати, 620 бойни самолета. Според военни експерти, Въоръжените сили на Гърция са архаични, лошо обучени, с липса на финансиране...

Какъв би бил изходът от един директен военен сблъсък между Турция и Гърция не е трудно да се досетим. Още повече, че в нашия случай Давид не притежава прашка /тоест някакво супероръжие/, за да срази великана Голиат.

Но нека не прибързваме с изводите.

Защото, както и в махленските спорове, често побойникът остава неприятно изненадан, когато разбере, че натупаното от него хлапе има по-голям батко. В нашия случай той живее две пресечки по на север, обича водка и е тренирал джудо.

Да, Русия!

Но как е възможно някой дори да си го помисли?! Ами че Анкара е основен член на НАТО! Освен това, Путин и Ердоган особено напоследък демонстрират такова добро приятелство. Ами нали именно Русия спаси Ердоган при опита за преврат през лятото на 2016?! Според добре информирани източници, руският експедиционен корпус в Северна Сирия е прихванал и разшифровал кореспонденцията на метежниците. Получената информация била предадена от руснаците на турското разузнаване. И Ердоган е бил информиран около 5 часа преди да започнат действията по свалянето на властта. Това е помогнало на турския президент да напусне хотела в Мармарис минути преди сградата да бъде атакувана от хеликоптерите на гюленистите… Ами „Син поток“ и „Турски поток“? Това е общ газов бизнес… Дори и по повод скандалното решение на Ердоган истанбулската „Света София“ да бъде превърната в джамия, реакцията на Кремъл бе повече от безобидна… Така че забравете за възможен конфликт между Москва и Анкара – ще отсекат международните анализатори!

Но, ако „баткото“ иска да има нещо, което другият притежава? Например, ако контролът над Проливите е твоя няколковековна имперска геополитическа мечта? Тогава наглото навлизане на турски бойни фрегати в 6-милната гръцка зона може да се окаже идеалният казус бели.

Искате факти, а не предположения?

Първи факт. Русия е натрупала огромни златни резерви. Освен това, Москва е изплатила дълговете си към МВФ и сега общият външен дълг на страната възлиза на по-малко от 500 милиарда долара. За сравнение: дългът на САЩ възлиза на 22 трилиона – 44 пъти повече. Един известен анализатор на голяма западна инвестиционна банка, който се занимава с Русия, твърди, че паричните запаси на руското правителство могат да достигнат три и дори повече процента от БВП. „Ако го погледнем от този ъгъл, Кремъл се държи така, сякаш се готви за война или за някаква голяма катастрофа", коментира експертът.

eawaВторо. Агенцията за отбранителни изследвания към шведското министерство на отбраната е анализирало военните учения, проведени на руска територия през последните десет години. Изводът е, че Руската федерация се готви да води мащабни войни. Значение има не броят на участниците в маневрите, а начинът, по който те решават поставените задачи, отбелязват шведските учени. Според тях, Русия се готви да води продължителни войни, например срещу противници от ранга на Китай или НАТО.

Трето. Преди дни, на 17. юли Путин изплаши до смърт държавното и военно ръководство на Азербайджан, разпореждайки внезапна непланирана мащабна проверка на руските въоръжени сили на Южния и Западния военен окръг, която съвпадна във времето с ескалацията на конфликта между Баку и Ереван. Проверката е обхванала и ВВС и морските пехотинци от Северния и Тихоокеанския флот, като по време на теста ще бъдат проведени 56 тактически учения. За да се увери, че Москва не се готви да се намеси в Нагорнокарабахския въоръжен конфликт на страната на Армения, азербайджанският министър на отбраната Закир Хасанов е провел телефонен разговор с руския си колега Сергей Шойгу.

Четвърти факт. След като опърничавият турски президент купи руските зенитно-ракетни системи С-400, въпреки категоричните предупреждения на Пентагона, турско-американските отношения са във фризера. Тази сделка костваше преди година прекратяване на турското участие в международната програма за изграждане и развитие на супер-изтребителя пето поколение F-35. В САЩ беше обсъдена дори възможността за налагане на санкции срещу Турция, като тази опасност все още не е отминала… Освен Вашингтон, друг ключов партньор в НАТО също рязко охладня към Анкара. На 10 юни край бреговете на Либия възниква инцидент между френската фрегата Courbet и турската фрегата Oruçreis. Заради некоректното разследване на случая, Франция се оттегли от операцията за морска безопасност на Алианса в Средиземноморието. А Еманюел Макрон обвини Турция, че играе опасна игра, увеличавайки военното си присъствие в Либия и прехвърляйки там джихадистки бойци от Сирия. С две думи - прословутият член 5 от Северноатлантическия договор няма да се задейства, ако някой нападне некоректната Турция.

И последният факт. Изявлението от миналия месец на Константин Сивков, президент на руската Академия за геополитически проблеми. „Но дори ако НАТО внезапно остане в кулоарите, тогава в случай на конфликт между Турция и Гърция някой определено ще се намеси. Човек лесно може да си представи ситуацията, в която Русия и Турция ще изострят рязко отношенията си. В тази ситуация Русия ще се застъпи за Гърция. Атина винаги може да разчита на сериозна стратегическа подкрепа от различни силови центрове", потвърди руският експерт.

И един метафизичен дискурс

В Православния свят битуват множество пророчества за последните времена. Те са изречени от монаси като св. Козма Етолийски, св. Серафим Вирицки, св. Паисий Светогорец. Свързани са и с унищожаването на турската държава. Чуйте думите на новопросиялия гръцки светия св. Паисий Светогорец (1924-1994):

„Шестмилието” ще стане началото на края. Шестимилието, за което говори св. Козма Етолийски, означава шестмилната зона на морския шелф. Това е тази тема, по която се караме напоследък с турците и заради която ще се спречкаме накрая. Все едно, те няма да нахлуят в Гърция, но ще навлязат в тази шестмилна зона и тогава ще ги сполети велико бедствие от север, както говорят писанията, и всички техни замисли ще рухнат. Когато турският флот тръгне против Гърция и навлезе в тази зона, ще бъде унищожен напълно. Турците носят погибелта си в пояса. Ще претърпят поражение. Отначало турците ще помислят, че те ще победят, но това ще бъде гибелно за тях. Руснаците в крайна сметка ще спечелят и Константинопол ще попадне в техни ръце. Тогава ние ще го получим обратно, руснаците трябва да го дадат на нас.”

- Ай, ай, няма да съм там да ви се възхищавам на марша, когато гръцката армия ще крачи към Константинопол! - така казал старецът на единsveta_Sofia гръцки офицер през 1992 година. - Това ще бъде началото на тези събития, които ще доведат до връщането в гръцки ръце на Града (Константинопол).

Старецът Паисий разказвал на някои други атонски поклонници, че турците ще бъдат унищожени и изтрити от картата завинаги, защото „тази страна няма Божието благословение”. Турция ще я разрушат нейните съюзници. Тя ще бъде разделена на 3-4 части, вече е започнало обратното броене. Гърците ще си вземат техните земи, арменците - своите територии, кюрдите - техните области. Проблемът на кюрдите е на път да се разреши. Това няма да се сбъдне сега, но много скоро. Когато прекрати своето съществуване родът, който сега управлява Турция (предсказанието е от началото на 90-те години), ще се появи нов род политици, които ще се заемат с управлението ѝ. Тогава и ще се случи разделянето на Турция. Много скоро молитвите, които са били произнесени под земята, ще бъдат чути Горе, и свещите, които са били запалени тук, ще бъдат запалени Там (старецът имал предвид гърците, които останали да живеят в Мала Азия като тайни християни). Всичко това ще се случи в тези години. Времето дойде...

„В началото, когато започнат турските провокации в гръцките териториални води, няколко месеца ще гладуваме... - предупреждавал старецът. - Вие трябва да имате малки парчета земя, които да обработвате, за да се прехранвате. Когато чуете по телевизията, че се говори за тази спорна шестмилна зона, трябва да знаете, че войната се приближава... След провокациите на турците, руснаците ще се спуснат към Проливите (Босфора и Дарданелите), но не за да ни помогнат на нас, гърците. Те ще имат свои собствени интереси. Но без да го искат, ще помогнат на нас. Турците ще защитават Проливите, тъй като те имат стратегическо значение, и ще струпат там още войска. Но ще бъдат унищожени...”

Руснаците няма да изтеглят войските си от завзетите територии. Тогава и други европейски държави като Англия, Франция, Италия и още 6-7 страни от ЕС ще видят, че Русия е завзела част от турската територия и ще си кажат: „Дали и ние да не завземем по парче земя?!” Всеки ще иска да вземе лъвския пай. И така ще влязат европейците във Войната.

„Всеки, който влезе в тази война, ще загине... - разказвал пред дошлите на Атон поклонници старецът. - Турция ще получи удар от север, това ще бъде велика катастрофа. Що се касае до Константинопол, него ще го управляват руснаци, гърци и европейци. Тази буря ще стигне чак до Израел и тогава евреите ще осъзнаят своите грешки. А Турция като държава ще изчезне от картата: една трета от населението ѝ ще бъде избито, другата част ще станат християни, а третата част ще отидат към Месопотамия (кюрдите)...”

Когато чуете, че турците са построили язовир в горното течение на Ефрат и използват водите за напояване, тогава знайте, че сме навлезли в приготовленията за тази велика война. Средният изток ще стане арена на войни, в които ще вземат участие руснаците. Ще се пролее много кръв и даже китайците ще преминат река Ефрат с 200-милионна армия и ще дойдат до Йерусалим... След гибелта на Турция руснаците ще продължат войната и ще стигнат плътно до Персийския залив; накрая ще спрат войските си пред Йерусалим…

Какво ни касае това нас, българите?

Като непосредствени съседи на Турция е важно да знаем дали ще бъде използвано ядрено оръжие. Най-вероятно такова няма да бъде употребено, ако целта на агресията е да се използват Проливите и след конфликта. Но се казва, че Истанбул ще бъде сринат до основи. Значи най-вероятно ще се използва „Бащата на всички бомби“. Това е така наречената „Авиационна вакуумна бомба с повишена мощност". Разрушителната мощ на руското "татенце" е сравнима с ядрените боеприпаси. Но за разлика от тях не оставя след себе си радиоактивен облак. Мощността на бомбата се равнява на близо 40 тона тротилов еквивалент.

И още – след унищожаването на турската държава, всички нейни съседи ще си получат обратно заграбените при османското завоевание територии. Това важи за арменците, за кюрдите и за гърците, които ще получат района около Измир/Смирна. От българската памет няма как да се изтрие епичната обсада и превземането на Одрин, пролятата кръв на десетки хиляди български войници за освобождението на Източна Тракия. Както и кървавото разорение през 1913; това етническо прочистване е било насочено против 300 000 българи. От тях са избити около 50 - 60 000, а останалите са прогонени и техните имоти са заграбени от турците. Тракийските бежанци са живеели основно в районите около Одрин, Лозенград и Текирдаг… Между другото, и днес Източна Тракия говори български език. Става дума за потомците на изселилите се тук наши помаци, които наброяват около 600 000 в европейската част на Турция; половината от тях продължават да използват български. В Одрински вилает те живеят в 54 села, в Лозенградско са 31 села, в района на Родосто /или Текирдаг/ има 20 помашки села.

Ще получи ли и България своите територии,

заграбени някога от османците?

Въпрос на дипломатическа гъвкавост и настоятелност. Дано президентът Радев дотогава да е излязъл от образа на партизански командир и да използва обвързаността си с Кремъл на ползу роду. Същото важи и за всички русофили и съветофили – крайно време е да получим нещо реално насреща – срещу новопостроените паметници на руски генерали и съхранените монументи на Съветската армия из цяла България. А пък Николай Малинов може да стане управител на Одринска област, ще го преглътнем…

И нещо насериозно. Задават се времена на изключителна нестабилност в геополитически аспект. Най-доброто за България е да се опитаме да постигнем вътрешна стабилност, за да се справим с всички изпитания. Наистина не е време за служебни кабинети и предсрочни избори. Едно основно ремонтирано правителство, начело с Томислав Дончев, може би е най-разумният вариант. А модернизацията и укрепването на българската армия трябва да продължат с още по-бързи темпове. Вероятно ще се наложи да се възстанови и задължителната военна служба. Защото турбуленцията на несигурността неизбежно ще засмуче и Балканите. Сърбия се превъоръжава с руско и китайско оръжие. И не трябва да забравяме урока от 1885 година! Защото в ерата на непредвидимия Тръмп и НАТО не е това, което беше…  

 

 

 

  

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n