Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Само за една година почетният председател на ДПС е получил 50 – 60 млн. бюджетни пари

hdhdueueГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Депутатите одобриха законови промени, които отменят търговете за студен резерв и дават право на министъра на енергетиката да налага със заповед предоставянето на такъв. По този начин управляващите изключиха ТЕЦ „Варна“ на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от възможността да поддържа готовност за активиране при недостиг на елетроенергия – т. нар. студен резерв. В последните години централата на

Доган е сред най-големите бенефициенти от тези бюджетни пари – по думите на Валери Симеонов той е получил само за една година около 50 – 60 милиона лева. Управляващите заявиха по-рано, че занапред студен резерв ще предоставя само държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“. Промените ще действат до пълната либерализация на пазара на електрическа енергия на едро, но не по-късно от 1. юли 2021 г.

ДПС реагира остро на промените. Депутатът от партията Рамадан Аталай коментира, че законовите промени се правят не на рационален принцип, а заради партийна омраза.

Действията на управляващите станаха факт дни след като Върховната касационна прокуратура (ВКП) се самосезира и започна проверка на предишните действия на държавното обвинение по казуса около ТЕЦ "Варна" на почетния председател на ДПС.

 

  

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n