Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Самолетоносачът „Дуайт Айзенхауер“ и още 12 военни кораба влизат в Средиземно море

eaeasГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Самолетоносачът „Дуайт Айзенхауер“ и още 12 американски бойни кораба ще влязат днес в Средиземно море през Суецкия канал. Самолетоносачът ще се насочи към района южно от гръцкия остров Крит, където ще се проведат учения с гръцките ВВС. Плаващата крепост ще се намира на границата на гръцката изключителна икономическа зона. В ученията ще вземат участие 8 самолета F-16, които ще излетят от летището Суда на остров Крит, както и четири самолета F-18, които ще излетят от „Дуайт Айзенхауер“.

Това е първата съществена намеса на САЩ сред възникналата във вторник кризисна ситуация с Турция. Смята се, че с този ход американците искат да покажат, че могат да играят ролята на рефер и да предотвратят всякакви провокационни действия, които Турция може да предприеме. Става дума за намерението на турския изследователски кораб „Оруч рейс“ да извърши проучване за наличието на въглеводороди в изключителната икономическа зона на гръцкия остров Кастелоризо, което може да доведе до въоръжен конфликт между Гърция и Турция. Според турската страна, островът се намира на 2 километра от турската територия и на 580 км от континенталната част на Гърция.

Турската хидрографска служба в пристанищния град Анталия издаде във вторник международното известие Navtex за сеизмични изследвания, заявявайки, че те ще проведат от 21. юли до 2. август южно от гръцките острови Родос и Кастелоризо и югоизточно от Крит. В Анкара бе обявено, че изследователският кораб „Оруч рейс“ ще се намира в този регион. Засега изследователският плавателен съд стои на котва в Анталия, но за един ден той може да стигне оттам в района на Кастелоризо и други гръцки острови. По сведения на гръцките медии, в района около Кастелоризо и покрай турското крайбрежие вече се намират две групи от 25 турски военни кораба. По тази причина от няколко дни гръцките въоръжени сили са приведени в състояние на бойна готовност.

Гръцкият военен флот е разгърнат изцяло в Егейско море и е заел ключови позиции за наблюдение на всяко едно придвижване на турските кораби. На свой ред турската армия използва безпилотни дронове, за да следи позициите на гръцкия флот. Недалеч от кипърското пристанище Ларнака се намира и френски военен кораб, който също наблюдава положението.

Турция твърди, че гръцките острови нямат права върху морския шелф и изключителните икономически зони. На свой ред Гърция, позовавайки се на Конвенцията на ООН по морското право, заявява обратното и уверява, че е готова да отстоява своите интереси, включително с помощта на въоръжените си сили, ако се налага.

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n