Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Инфаркт уби мюезина Осман Аслан в минарето на „Света София“

korrГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Ние възобновихме сондажната дейност. Изпратихме кораба „Хайредин Барбароса“ в района“, обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган след днешния петъчен намаз в бившия православен храм „Света София“, който той отново възстанови като действаща джамия. Предполага се, че „Барбароса“ ще извършва сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър, пише „Keep Talking Greece“. Между другото,

твърде показателно за турските провокативни действия е името на кораба, който е кръстен на легендарен османски пират, подопечен на султана.

Миналия месец Турция заяви, че се е съгласила да спре „за известно време“ търсенето на нефт и газ край Острова на Афродита в очакване на резултата от преговорите с Гърция. След подписването на Споразумението за изключителна икономическа зона между Гърция и Египет, Ердоган най-напред обяви, че замразява разговорите за мерките за изграждане на доверие с Гърция, които бяха насрочени за 24. август. Министерството на външните работи в Анкара изпрати гневни изявления, в които се твърди, че това споразумение е невалидно.

Междувременно, от внезапен сърдечен удар е починал мюезинът Осман Аслан. Смъртта му е настъпила в храма на „Света София“, който наскоро бе превърнат насилствено от турския президент Ердоган в джамия. Починалият мюезин бил доброволец, смъртта го настигнала докато призовавал от минарето мюсюлманите на молитва. Много турски медии определят случилото се като Божие възмездие заради скорошното поругаване на „Света София“ от мюсюлманите.

 

   

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n