Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Имам-шизофреник предизвика акция на ДАНС в ромския квартал на Пазарджик

musaПетър МАРЧЕВ

Мащабна операция на ДАНС събра днес стотина антимафиоти в ромската махала на Пазарджик, където живеят близо 30 000 роми. Джамията и жилищни сгради са обградени от полиция и жандармерия. Причината, според информирани, е досъдебно производство срещу мюсюлманския имам Ахмед Муса Ахмед и негови сподвижници за пропагандиране и призоваване към ислямска война.

Да припомним, че Ахмед беше единственият ефективно осъден на затвор на приключилото през пролетта дело в окръжния съд на Пазарджик за пропагандиране на радикален ислям. И сега трябва да излежи ефективно 4-годишна присъда. Преди малко той отново бе задържан от служители на ДАНС и отведен на разпит.

Колко сериозни и опасни са ислямистките напъни на пазарджишките цигани? Личната история на Ахмед Муса е твърде показателна. Под влияние на майка си Живка отначало бил ревностен християнин. Разбира се, става въпрос за членство в християнска евангелска секта. И още нещо – още от дете Ахмед страдал от шизофрения, чувал гласове и често са го вземали на лечение в пловдивската психиатрия. После като младеж отишъл на работа в Австрия и там попаднал на друга секта – този път мюсюлманска. Имамът го приютил да спи в джамията и Ахмед решил да стане мюсюлманин. И уж оздравял. Като се върнал в България, го пратили да учи за имам в Сърница, после в Египет. Потекли парични потоци някакви... има ли значение дали са „християнски” или „мюсюлмански”?!

Както е известно, поради стеклите се обстоятелства, понастоящем циганското битие в БГ се крепи на трите К: Кражби, Кебапчета и Кючеци. С тези думи не искам да обиждам целия ромски етнос; както във всеки етнос, сред ромите има и читави, и калпави хора. Но да очакваме от пазарджишката махала да излязат бойци на Ислямска държава, е несериозно. Така си мисля аз.    

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n