Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Акция под кодово име „Явор” е осуетила събирането на младежите от цялата страна

hippГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Държавна сигурност е организирала акции срещу събирания на младежи, харесващи различни западни жанрове в музиката или западни движения, смятани за несъвместими със социализма по време на тоталитарното управление на БКП. За това свидетелстват множество документи от архивите на Държавна сигурност, един от които сайтът desebg.com публикува онлайн. Той представлява строго секретен

бюлетин за получени по-важни данни и проведени мероприятия по линиите на Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия през периода 8-11 август 1987 г. (публикува се частично).

В него е описана акция на Шесто управление на ДС, Окръжното управление на МВР-ДС – Бургас и Варна, както и на Софийско градско управление на МВР-ДС срещу група младежи. Любопитно е, че някои от тях са били привърженици на хеви метъла, други на хипитата, трети на хард-рока, четвърти на пънка, а пети на рокерите. Независимо от стиловите различия те е трябвало да се съберат в началото на месец август 1987 г. край Созопол. Младежите са били от различни краища на България – София, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Ловеч, Силистра, Перник, Бургас и Русе.

ДС обаче е провела акция под кодово име „ЯВОР”, с която е осуетила събирането на младежите, определено от репресивния апарат на комунистическия режим като „сборище”. На половината от инициаторите, наброяващи около 60 души, ДС е наложила глоби за нарушаване на режима на адресна регистрация. Други пък са били респектирани с „профилактични мерки”. Данните за младежите са изпратени на съответните поделения на ДС в страната за „по-нататъшно отношение”.

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n