Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Днес почитаме жертвите на тоталитарните режими

svasХристо ХРИСТОВ

Днес, 23. август, Европейският съюз отдава почит на жертвите на тоталитарните режими от ХХ век – националсоциалистическия, фашисткия и комунистическия. На този ден преди 81 години – през 1939 г. в Москва нацистка Германия и СССР сключват договор за ненападение, известен като Пакта „Молотов – Рибентроп“. Към договора е приет и секретен протокол, в който са определени „сфери на влияние”

и окупационни зони. С него на практика Хитлер и Сталин подготвят началото на Втората световна война, която започва с нападението срещу Полша през септември 1939 г. и поделянето ѝ между двата съюзника.

За първи път датата 23. август е предложена да се чества като Ден на жертвите на комунизма, нацизма и фашизма през юни 2008 г. на конференцията „Европейската съвест и комунизмът” в Прага, където се приема т. нар. Пражка декларация. В документа, подписан от чешкия президент Вацлав Хавел, депутати на Европейския парламент и на Чешкия парламент, историци, политически затворници, учени, писатели и дисиденти, се призовава за международно осъждане не само на нацистките престъпления, но и престъпленията на комунизма. В декларацията се предлага 23. август – денят на подписването на съглашението между Хитлер и Сталин - да е ден за възпоменание на жертвите на нацистките и комунистическите тоталитарни режими.

Решението на Европейския парламент за 23. август

През септември 2008 г. Европейският парламент приема декларация с предложение за обявяването на 23. август за Европейски ден за възпоменание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма. В декларацията се посочва, че Пактът Молотов-Рибентроп, сключен на 23 август 1939 г. между Съветския съюз и Германия, е разделил Европа на две сфери на влияние чрез своите секретни допълнителни протоколи. Членовете на Европейския парламент подчертават, че в Европа е слабо известно влиянието и значението на съветския режим и окупация върху гражданите на посткомунистическите държави.

Обявяването в България на 23. август

На 18. септември 2008 г. българското 40-ото Народно събрание приема решение в подкрепа на Пражката декларация за европейската съвест и комунизма от 3. юни 2008 г. и необходимостта истината за престъпленията на комунистическите режими да стане достояние на обществото. Решението не е подкрепено от народните представители на БСП.

На 27. ноември 2009 г. по предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев 41-то Народно събрание приема решение, с което обяви 23. август за Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им. На 23. август 2010 г. този ден е честван в България за първи път. В България няма мемориално място, където да се отдаде почит към жертвите на всички тоталитарни режими. От 2010 г. панихида в памет на жертвите на тоталитарните режими се извършва пред Мемориала на жертвите на комунизма край НДК в столицата.

Черната статистика на жертвите

на тоталитарните режими

Трудно е да се посочат точни цифри на жертвите на тоталитарните режими в света, но съществуват приблизителни цифри, които не се нуждаят от коментар. Сайтът desebg.com ги припомня. Според бестселъра „Черната книга на комунизма”, дала по-подробна картина на престъпленията на комунистическите режими в световен мащаб, статистиката на жертвите има следните изражения:

СССР – 20 милиона убити души;

Китай – 65 милиона убити;

Виетнам – 1 милион убити;

Северна Корея – 2 милиона убити;

Камбоджа – 2 милиона убити;

Източна Европа – 1 милион убити;

Латинска Америка – 150 хиляди убити;

Африка – 1 милион и 700 хиляди убити;

Афганистан – 1 милион и 500 хиляди убити.

Международно комунистическо движение и комунистически партии, които не са на власт – десетки хиляди убити. Общата цифра доближава 100 милиона убити души. Жертвите на националсоциализма в Германия са между 9 и 11 млн. души. Черната класация на тоталитарните режими отрежда първите три места на Мао Дзъдун, Йосиф Сталин и Адолф Хитлер с избитите по време на тяхното управление милиони хора.

Жертвите в България

В България липсва точна статистика на жертвите на комунистическия терор. Дискусия се разразява за избитите в първите няколко месеца на режима. Повечето изследователи и историци приемат, че през първите няколко месеца след 9. септември са избити без съд между 18 000 и 30 000 души. През февруари 1991 г. министърът на вътрешните работи Христо Данов обявява пред Народното събрание цифрата от 25 000 убити и безследно изчезнали.

Репресираните от комунистическия режим обаче многократно надхвърля тази цифра, когато към нея се прибавят осъдените от „народния съд” и другите поръчкови съдебни процеси на политическото правосъдие в периода 1944-1989 г., въдворените в лагерите, изселените, репресираните заради вероизповеданието или етноса, преследваните от Държавна сигурност и т.н.

Мащабите на комунистическите репресии се илюстрират най-добре при паралел с броя на жертвите в периода 1923-1944 г. Според проучване, извършено от избраното през 1945 г. Народно събрание, жертвите са 5632 души – убити, екзекутирани, починали в затворите или вследствие на престоя им там. Между 1941-1944 г. 357 души (не само участници в съпротивата) са осъдени на смърт и екзекутирани. Изследвания на броя на жертвите до 9. септември 1944 г. са правени и от Музея на революционното движение в България, създаден и ръководен от БКП.

Наследникът на БКП – БСП никога не чества 23. август

Наследникът на БКП в лицето на БСП нито веднъж не е почела досега жертвите на тоталитарните режими на ХХ век на 23. август. За сметка на това социалистите продължават да честват черната дата – 9 септември, на която през 1944 г. в условията на съветска окупация нелегалната компартия влиза във властта, за да осигури на Москва в следващите 45 години вярност като един от сателитите ѝ в Източния блок.

Отбелязването на датата през 2020 

Денят на жертвите на тоталитарните режими бе почетен днес с панихида пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим. Граждани и политици поднесоха венци и цветя в памет на жертвите. На събитието присъстваха представители на ГЕРБ, СДС, ДПС и репресираните от комунистическия режим в България.

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n