Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Княз Стефан Разван, Тодор Живков и Николае Чаушеску царуват в трите балкански държави

jfhgГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Така, както много нашенци си спомнят с умиление за „бай Тошо“, така и много българи ругаят „правешкия циганин“. Без да си дават сметка колко са прави – тъй като учените вече доказаха циганския произход на диктатора Тодор Живков. Според проф. Тодор Балкански, по бащина линия Живков произлиза от циганския джинс на „кръстеняците“. През 1877 г. окръжен началник на Орхание е руският майор Сози, "нервен и сериозен човек". Той имал идеята да обърне джамията в църква и да покръсти местните цигани мюсюлмани. Кръщавката станала по времето на неговия приемник Миркович – в неговата канцелария била дотъркаляна една каца, напълнили я с вода и в нея свещеникът кръстил новите християни. Така името на рода Яшаровци било преведено от турски на български и се появил родът Живковци. А майката на Тодор Живков – Маруца – била от род на влашки цигани от Сомовит.

Аналогичен е случаят и с румънския диктатор. Той е роден на 26 януари 1918 година във влашкото село Скорничещ с името Николае Чауш. Според проф. Балкански, неговият произход е от преселници кримски цигани, които се самоназовавали „булгари“. Още 14-годишен, той става член на Румънската комунистическа партия. По-късно прибавя „за фасон“ добавката –еску и така става Николае Чаушеску, който се самообявява за Геният на Карпатите. За разлика от слугинската роля на Живков спрямо Москва, Чаушеску има куража да се опъне на Кремъл и даже да не участва в погрома на Пражката пролет от силите на Варшавския договор.

В по-предишни времена има още един пример на човек с циганска кръв, който успява да стане принц и даже да оглави княжество Молдова. Той се казва Стефан Разван. Според една от версиите, той е син на влашка крепостна селянка и циганин, който бил роб на принц Михай Витежул. Като дете Стефан бил роб на Анастаси, митрополит на Молдова, който му дал добро образование, а след това в завещанието си митрополитът го освободил. Благодарение на личните си качества Стефан Разван станал болярин. Успява да стане и командир на охраната на княз Арон Тиранул. В един момент бодигардът Стефан детронира княза и се възкачва на трона в продължение на пет месеца (от април до август 1595 г.), с подкрепата на Полша. В края на краищата, завършва живота си, набит на кол…

ldkfk

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n