Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Защо да не последваме примера на Германия, Гърция, Ирландия, Полша?!

sveta_TroiccaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„По всичко личи, че Велико народно събрание ще има. Имаме информация, че БСП ще подкрепят идеята след среща на Нинова с посланик на западна държава“. Това написа лидерът на „Воля“ Веселин Марешки в официалната си страница във Facebook. Философът Доган от доста време в своите политико-философски опуси намеква, че държавата ни се нуждае от ново начало.

Управляващата коалиция вече се консолидира около тезата, че България има нужда от нов основен закон. И така, няма да е сензация, ако скоро в парламентарна зала всички депутати единодушно натиснат бутончето „ЗА“.

Тоест, сега е времето всички граждани на Република България да се включим с предложения. Предложението на ВМРО за задължителна наборна военна служба, например, е навременно – като се имат предвид геополитическите турбуленции в близост до нашите граници. Но най-важно е всички ние, като народ и държава да си изясним отношенията с Бога. Да заявим, че не сме довчерашните атеисти и даже богоборци, а ще живеем според 10-те Божи заповеди. Пресният пример е как и КГБ призна върховенството на Господ и потърси неговото покровителство. /Разбира се, родната ни конституция в никакъв случай не бива да обявява никой човек за незаменим и да му осигурява хоризонт до 2036 година!/

Нека говорим сериозно. На първо време, да видим как са конструирани основните закони в Европа. Преамбюлът на Конституцията на Ирландия (изменена последно през 1937 г.) започва с думите: „В името на Светата Троица, от която произхождат всички власти и към която, като последна надежда, трябва да бъдат насочени всички действия на човека и държавата, ние, хората от Ейре, смирено признаваме всички наши отговорности към нашия Свети Господ Исус Христос, който подкрепяше нашите деди във векове на изпитание, ... одобряваме, публикуваме и установяваме тази Конституция."

В германската Конституция (изменена през 1949 г.) се посочва, че немският народ е приел основния закон, „осъзнавайки своята отговорност към Бога и хората“.

Преамбюлът на Конституцията на Полша пък гласи: „Ние, полската нация – всички граждани на Републиката; както тези, които вярват в Бог, като източник на истина, справедливост, добро и красота, така и тези, които не споделят такава вяра, но уважават универсалните ценности, които произтичат от други източници…“ Изрично е предвидено, че в училище може да се въвежда вероучение, без с това да се нарушават правата на другите (чл. 53, ал. 4).

Унгарският основен закон започва с думите: „Бог да благослови унгарците“, и съдържа констатация за принадлежността на страната към „християнска Европа“.

Ето и началните слова от преамбюла на конституцията на Гърция: „В името на Светата, Единосъщна и Неделима Троица“. Отношенията държава-църква са изведени в първия раздел „Форма на управление“. Източното Православие е обявено за „преобладаваща религия“, посочени са църковната автокефалност, устройствени начала и главата на църквата – Иисус Христос (чл. 3). Съз закон от 2014 г. е въведен дуалистичен режим на придобиване на правосубектност: а) Православната църква и още осем вероизповедания, придобиват статут на юридическо лице ex lege; б) всички останали се регистрират по съдебен ред . Държавният бюджет финансира издръжката на Православната църква.

Настоящата българска конституция започва така: „Ние, народните представители от Седмото Велико народно събрание, в стремежа си да изразим волята на българския народ“… Стига толкова! Нагледахме се как „в името на народа“ бяха извършени невъобразими свинщини /да ни прости свинският род!/. Бяха избити хиляди инакомислещи – от „Народния съд“. Бяха окрадени националните ни богатства. Бе омърсена народната душа…

Време е да признаем, че съществува и висш морален авторитет. И пред лицето на Бога да вършим само делата на Правдата и Любовта.

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n