Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Очаква се Русия да се намеси силово в спора между Турция и Гърция

ppooipГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Турция започна мащабни военноморски маневри северозападно от остров Кипър, близо до спорния остров Кастелоризо. По този начин противопоставянето между Анкара и Атина в Източното Средиземноморие се нагнетява до степен на експлозия. Преди две седмици гръцка и турска фрегата, охраняваща сондажния кораб „Оруч Реис“, се сблъскаха. А преди два дни турските ВВС прогониха шест гръцки

изтребителя Ф-16, при опита им да навлязат в района на проучвателните дейности на турските плавателни съдове. Дългогодишният спор между Турция и Гърция ескалира, след като всяка от тях ратифицира договори за противоположни варианти на морските граници в Източното Средиземноморие съответно с Либия и Египет. Освен това, този месец Анкара изпрати сондажен кораб и военен флот в спорните води край остров Кастелоризо.

Междувременно, Гърция също провежда военни учения в Средиземно море с участието на френски и италиански военни кораби и самолети на ОАЕ. Снощи Турция издаде навигационен телекс (НАВТЕКС) с предупреждение за предстоящи „учения с жива стрелба” от днес до 11. септември в района северозападно от остров Кипър.

На километри от българските граници замирисва на барут. Ситуацията е наистина тревожна и българското държавно и военно ръководство трябва да следят развитието на събитията изключително внимателно. Да не забравяме и предупрежденията на стареца Паисий Светогорец: „Когато Турция предяви претенции към шестмилната зона около гръцките острови и двете страни се изправят пред военен конфликт, тогава руснаците ще ударят изненадващо турците от север. Ще бъдат използвани и оръжия за масово поразяване, а приемникът на Константинопол – Истанбул ще бъде изравнен със земята. После в конфликта ще се намеси и Западът и Турция ще бъде разпарчетосана. В тази война една трета част от турците ще загинат, една трета ще отидат към Ирак, а останалата една трета ще станат християни.“ Това е предсказвал отец Паисий на гръцките поклонници, обсаждащи неговата килия в Панагуда, на Атон.

 

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n