Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Следващите дни и седмици са изключително критични за конфликта между Турция и Гърция

polkiГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Всеки вижда, че гръцко-турските отношения са „на нож” - обтегнати до крайност. Целите, намеренията, реакциите, действията и провокациите на Турция бяха напълно предвидими и следващите седмици ще бъдат изключително критични, тъй като Гърция може да се окаже въвлечена в конфликт във всеки момент.“ Това се казва в редакционен коментар на гръцкия ежедневник „Катимерини“. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изглежда все по-твърдо решен да се справи с проблемите с Гърция и той не крие намеренията си. Многократните кибератаки, извършвани от турски хакери срещу сайтове на гръцкото правителство също са индикация за това. Надеждата е, че нещата ще се подобрят през уикенда, ако усилията на Германия за деескалация на напрежението в региона се увенчаят с успех, но в момента перспективите изглеждат мрачни. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу не остави място за оптимизъм по време на срещата си с германския си колега Хайко Маас. Турция е дълбоко раздразнена от споразумението за морските граници, подписано между Гърция и Египет.

По-смущаващо е, че екстремната реторика и провокативните действия на Анкара са част от по-широка стратегия. Ердоган се ръководи от доктрината „Синя родина“ и постигането на заложените в нея цели. Решението да превърне „Света София” и манастира Хора в Истанбул, в който се намира древния храм “Христос Спасител” в джамии са опит да се прекъснат връзките на Гърция с византийското ѝ минало. По същия начин шоуто, организирано от Ердоган на годишнината от битката при Манзикерт през 1071 г., послужи като напомняне, че селджукските турци са се заселили в тази област на Мала Азия след победа над византийската армия. Второто послание на Анкара е, че Турция планира да разшири влиянието си в Източното Средиземноморие и още на изток. Но Европа очевидно не се вълнува особено от експанзионистичните намерения на турския президент.

Ясно е, че твърдото поведение на Ердоган не е само заплаха за Гърция – това дразни и много държави в региона – главно Сирия, Египет и Израел. Всякакви прогнози биха били преждевременни, но изглежда Ердоган изобщо не се плаши от каквито и да било реакции в Европа. Времето ще покаже дали същото се отнася и за гнева на Америка.

 

------------------------------------------

Бел. ред. Превод от гръцки БГНЕС

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n