Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Досега никой в България не е избегнал депесарския шут, твърди политологът Огнян Минчев

mkjuoГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

"Ролята на президента Румен Радев е изцяло нетипична за неговата позиция. Той на практика оглавява въстание. Той няма ролята на президент, тоест на посредническа фигура, която трябва да възстанови дълбоко нарушената легитимност на упражняването на политическата власт в България", коментира политологът Огнян Минчев в предаването "Преди всички" по БНР. „Досега никой в България не е избегнал депесарския шут в условия на криза във властта. Ако Бойко Борисов го избегне, той ще е първият. Може би не е дошло обаче времето за подобен шут. Очевидно е, че в момента ДПС не може да се договори“, допълва политологът.

Ето и отделен коментар на О. Минчев по темата за Сараите:

„Възможно е да има множество причини и интерпретации защо Сараят изостави Борисов в предложението му за свикване на ВНС и приемане на нова конституция. За мен фокусът на обяснението пада върху добре познатия факт, че ГЕРБ и Борисов са поредния партньор на етнокорпоративната пирамида ДПС, на които им предстои да платят сметката за последните 11 години управление под патронажа - както обикновено - на Ахмед Доган. Днес центърът на София е блокиран от граждански протести, които са все по-тясно фокусирани върху искането на една оставка - тази на Бойко Борисов. Искат и оставката на Гешев, но без много често да се сещат и да настояват за нея. Оставката на Доган не иска никой - Кръстникът няма от къде да подаде оставка.

Бойко Борисов гъвкаво се опитваше да избегне съдбата на своите предшественици - Филип Димитров, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев - които платиха цялата сметка, изпиха до дъно чашата на своето коалиционно сътрудничество с ДПС. Борисов отказва и до ден днешен да създаде открита коалиция между ГЕРБ и ДПС и - може би твърде наивно - вярва, че като си скрие главата в пясъка, общият "щраус" на алъш-вериша му със Сарая става невидим. Напротив. Към Сарая от десетилетие тече пълноводния поток на европейските фондове, обществените поръчки и огромните корупционни масиви, чрез които функционира олигархичната машина на настоящето управление. Пари - власт - пари прим... Алчността на Сокола е пословична дори и за хищна птица, а метастазите на тумора - на Сарая са задушили всички основни публични институции на държавата. Това е очевидно - видимо за всички. Ако през последните 30 години властовият център на задкулисието се обозначава с повече или по-малко абстрактните названия като "мафия", "олигархия" и т.н., днес пряката връзка между завладяната държава и властовата пирамида на задкулисието има 2-3 конкретни нарицателни имена...

Днес е време на поредна метаморфоза. Гущерът трябва отново да отреже опашката си като я представи за "главата". Змията в Сарая трябва да съблече поредната си кожа, ГЕРБ, с която маскира поредното си управление. Нямам доказателства, но имам все по-силното усещане, че договорките в тази посока са вече направени. На площада на протеста прожекторите и микрофоните са фокусирани върху Бойко Борисов. Лобистите на мастити олигарси на протеста все по-рядко споменават други имена. Единствено лидерът на ДБ Христо Иванов споменава името, делата и документите на Ахмед Доган - другите не дръзват да споменат "името господне". Дали олигарсите не са се разбрали зад кулисите? Дали самият Бойко Борисов няма да се опита да влезе в сделката - да договори оставката си срещу гаранции да не бъде безпокоен в бъдеще?

Вече 30 години България потъва в безвремието с успеха на олигархичната мафия да договори поредица от ритуали за смяна на политическата кожа - СДС, НДСВ, Тройна коалиция, ГЕРБ, Орешарски, ГЕРБ ... и да запази контрола си върху обществото и завладяната държава. Днес тече поредното изхлузване на поредната политическа кожа... Възможно ли е някой да настъпи главата на змията, преди да се е пременила с нова кожа? Навремето възрожденците пееха "Дорде е мъничка змията..." Голяма е вече змията, ненаситна е... Не съм оптимист - не и днес, когато гледам какво се случва. За пореден път.“

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n