Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Какво ще стане с атомните бомби в Анадола, ако американците си тръгнат от Инджирлик

jhgfrГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Възможно ли е разузнаванията на Великите сили да са проспали нещо важно в Мала Азия и изведнъж да се окаже, че Анкара е станала ядрена сила? Поне за това говори рязката промяна в поведението на Ердоган на международната сцена – от важен и лоялен член на НАТО, Турция изведнъж започна да се държи като своенравна примадона. Примадона, която е въоръжена до зъби… Всъщност, промяната започва доста отдавна, с публикуването на неоосманисткия трактат „Стратегическа дълбочина“ на Ахмед Давутоглу – професор по международни отношения и дългогодишен министър председател. Но Турция смени генерално посоката /и характера/ си след неуспешния опит за преврат през лятото на 2016. Дали превратът беше истински или инсцениран? Във всеки случай, пучът свърши идеална работа на Реджеп Ердоган, който концентрира цялата власт в ръцете си. Тогава той взе и решението да си купи руските зенитни ракети С-400, уж за да се брани от изтребителите F-16 на евентуални нови турски бунтовници. Оттогава отношенията между Вашингтон и Анкара тръгнаха към развод… А Реджеп си повярва, че е велик: така последва окупацията на Северна Сирия, свалянето на руски боен изтребител, намесата в конфликта в Либия, провокациите с църквата „Света София“ и манастира „Хора“, агресивното поведение спрямо Гърция и Кипър заради газовите находища в Източното Средиземноморие…

Коя е истинската причина за това, меко казано

арогантно поведение на Анкара?

Много е вероятно Турция да върви по стъпките на Иран в разработването на своя ядрена програма, съобщават израелски източници. Такава ядрена програма може лесно да се прикрие с развитието на цивилна ядрена програма. Не е без значение фактът, че Турция желае сама да произвежда горивото за своите ядрени реактори на атомните си централи, а след това отработеното гориво да остава на нейна територия. По същия начин постъпи и Иран. Защото гражданските технологии лесно могат да бъдат приспособени и за военни цели, по-точно за прикритие на производството на атомни бомби.

"В нечии ръце има ракети с ядрени бойни глави, при това не една или две. Ама в моите ръце не може да има. За мен това е неприемливо." – заяви Ердоган преди една година. Какво ви говори това?

И още - освен програмата за ядрено оръжие, според военни специалисти Турция развива и програма за балистични ракети. В момента в процес на разработка е ракета с обсег от 2500 км. А Ердоган нееднократно е заявявал, че иска неговата страна да има ракета с обсег от 10 000 км. Тези ракети се използват изключително като носител на ядрено оръжие. През 90-те години на миналия век са били купени китайски технологии, които са използвани в разработките на такива ракети. Западни разузнавания са получили информация, че турците са успели да се сдобият от бившите съветски републики и с техническата документация на определен клас балистични ракети. Освен това, Турция планира да изгради тестова ракетна площадка и контролен сателитен център и има амбицията да разработи своя собствена космическа програма до 2023 година...

Когато пламна скандалът заради руския зенитен комплекс С-400, Ердоган заплаши, че ще изгони американците от военната база в Инджирлик. Но там има щатско ядрено оръжие.

Какво ще стане с него?

„Заплахата е сериозна, защото в миналото американците са използвали много интензивно летището в Инджирлик, а радарът в Кюреджик е изключително важен за противоракетната отбрана на НАТО. Там има бомби от типа B-61. Това ядрено оръжие, пренасяно от бойни самолети, е използвано от НАТО като мярка за възпиране. Но самите бомби се активират със специални ядрени кодове, без които са безполезни.“ – пояснява Улрих Кюн, немски експерт по въпросите на сигурността, който работи в Института за изследване на мира и политиката за сигурност към Университета в Хамбург. Но, ако се стигне до там, турците биха могли да опитат да пробият кода на ядрените боеприпаси. Според експерти, разкодирането може да отнеме около половин година.

Малкоизвестен факт е, че етнически Ердоган произхожда от грузински мюсюлмани. Подсъзнателно /или напротив/ турският лидер сякаш опитва да се уподоби на един друг грузинец, останал в историята със своята маниакалност.

Ще позволи ли светът Реджеп ага да му се качи на главата, или все пак ще се намери някой, който да го разбуди от неоосманистките му сънища и бълнувания?!

Бъдещето ще покаже много скоро…

 kdjf

 

   

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n