Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Утре е възпоменанието за едно от престъпленията на сталинизма

katГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

С откриване на документална изложба „80 години от Катинското клане” и прожекция на игралния филм „Kaтин” утре, 17. септември, от 18:00 ч. ще бъде почетена тъжната годишнина от това трагично събитие. Организатор и домакин на възпоминанието е Полският институт в София, който се намира на ул. „Веслец“ № 12. Експозицията акцентира върху най-важните моменти в тези исторически събития

– от вземането на трагичното „катинско решение” през март 1940 г. до разкриването на масовите гробове през пролетта на 1943 година. Представени са портрети на жертвите, полски офицери, както и фалшифицирането на събитията от комунистическата пропаганда през по-късните години. Вечерта ще приключи с прожекцията на едноименния филм на изтъкнатия полски режисьор Анджей Вайда.

Катинското клане

През април и май 1940 г. НКВД осъществява операция, наречена по-късно „катинска“, като разстрелва 21 860 полски военнопленници и затворници в Катинската гора, Харков и Калинин (днес Твер). В продължение на петдесет години (1940 – 1990) властите на СССР отричат отговорността си за този акт. На 13. април 1990 година те официално признават, че това е „едно от големите престъпления на сталинизма“.

Филмът „Катин“ (118’, с български субтитри), 2007 г., реж. Анджей Вайда

Филмът е заснет по филмовата новела на Анджей Муларчик. Действието се развива от 1939 г. до първите следвоенни години, като в центъра на повествованието е съдбата на жените, които чакат завръщането на своите съпрузи и близки, изпълняващи офицерския си дълг. Филмът е номиниран за „Оскар“ в категорията „най-добър чуждестранен филм“ (2008).

Самолетната катастрофа край Смоленск

Да припомним, че за 70-годишнината на Катинското клане към Русия отлетя полски правителствен самолет, който така и не достигна крайната си цел. Трагично загинаха президентът Лех Качински и още 87 души от делегацията плюс екипажа. Полската правителствена подкомисия, която разследва причините за самолетната катастрофа край Смоленск на 10. април 2010 г., обяви, че на борда на правителствения "Ту-154М" е станал взрив, който е довършил разрушаването му, започнало преди стълкновението със земята, съобщи БТА. И още - британски експерти са открили следи от взривни вещества по отломките на самолета на полския президент Лех Качински, това съобщиха "Радио Полша" и руското "Эхо Москвы". Според установените данни, полските експерти заключиха, че на борда е имало няколко взрива и самолетът е започнал да се разпада още във въздуха. Разследването обаче не може да бъде завършено, тъй като руската страна отказва да предаде черните кутии на самолета, част от отломките и други улики.

Коментарът остава за вас…

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n