Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Оръжейният бос обаче обвини Прокуратурата в "снишаване пред чужди господари"

interГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Във връзка с множество запитвания на български и чуждестранни медии и след разрешение на наблюдаващите прокурори, Софийска градска прокуратура предостави информация за досъдебно производство, образувано за опит за умишлено умъртвяване на трима български граждани – Емилиян Гебрев, Христо Гебрев и Валентин Тахчиев. По досъдебното производство в качеството на обвиняеми са привлечени

тримата руски граждани Георги Горшков (Georgi Gorshkov), роден през 1977 г., Сергей Павлов (Sergey Pavlov), роден през 1982 г., и Сергей Федотов (Sergey Fedotov), роден през 1973 г., за извършените от тях престъпления. За тримата е установено, че на 15.02.2015 г. са влезли на територията на България през Аерогара „София“ с три различни полета. В хода на разследването са извършени множество огледи на хотелски стаи, ползвани от обвиняемите. Разпитани са управители и служители на хотелите. Извършени са огледи и на тристайно жилище, находящо се в столицата, за което са налице данни, че е ползвано от Горшков и Федотов. Извършени са огледи на паркинга, в който са налице доказателства, че е извършено престъпното деяние. Установени са и автомобилите, които обвиняемите са ползвали под наем при своето пребиване в страната.

По искане на СГП тримата руски граждани са обявени за международно издирване по линия на Интерпол с червена бюлетина. С оглед на събраната допълнителна информация, че тримата ползват самоличност на лицата, както следва: за Георги Горшков – Egor Gordienko; за Сергей Павлов – Sergey Lyutenko; за Сергей Федотов – Denis Sergeev, СГП е предприела действия за допълване и актуализиране на издадените вече Европейски заповеди за арест, както и на молбите за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция. Предприети са и действия за допълване и актуализиране на вече подадената информация към Шенгенската информационна система и МОКП-Интерпол. Въпреки тези процесуални действия, съществува пречка лицата да бъдат предадени на български власти, тъй като е налице правен регламент, забраняващ екстрадирането на руски граждани от територията на Руската федерация в друга държава.

В хода на разследването СГП е проверила и възможно участие и на други лица, включително и от други народности, които да са съпричастни към извършеното престъпление, но данни за такива не са установени. В същото време са налице още четири други опита за покушение срещу Емилиян Гебрев, всичките предхождащи конкретното разследване. Два от тези опити са извършени извън територията на България, но Гебрев не е заявявал тяхното извършване.

В хода на досъдебното производство българската страна многократно е инициирала обмяна на информация с чуждестранни партньори, в т.ч. данни за идентични случаи на отравяния, извършвани на територията на други държави.

Категорично не отговарят на истината твърденията, че българската страна не е предприела действия по търсене на експертна помощ от Организацията за забрана на химическо оръжие. В свой писмен отговор от ОЗХО са посочили, че повторен анализ на пробите, взети от тримата пострадали, не е необходим и това би създало прецедент в практиката им. Още повече, че финландската лаборатория „Верифин“, където е изготвена приобщената по разследването експертиза, е сертифицирана от самата ОЗХО. Експертното заключение на „Верифин“ пределно ясно дава информация за вида вещество, с което е извършен опитът за убийство. По досъдебното производство са назначени 15 медико-биологични експертизи на различни проби от пострадалите лица и от вещи, с които същите са имали допир, за установяване на субстанцията, послужила за отравянето. От НИКК-МВР е установено, че субстанцията, използвана за деянието, е ФОСФОРО-ОРГАНИЧНО СЪЕДИНЕНИЕ ХЛОР ПИРИФОС. Този извод е потвърден и от директора на Финландския институт за проверка на конвенцията на химическите оръжия „Верифин“ към Хелзинкски университет, а именно, че се касае отново за ФОСФОРО-ОРГАНИЧНО СЪЕДИНЕНИЕ - диетил фосфонат /депа/, като двете вещества са производни.

Категорично не отговаря на истината и още едно твърдение, а именно, че досъдебното производство е прекратено. Към момента на територията на страната са проведени всички възможни действия по разследването. Наблюдаващите прокурори, разследващите органи и структури на СДВР, МВР и ДАНС, са положили изключителни усилия за събиране и проверка на доказателствата, относими към регламентирания в НПК предмет на доказване. До различни държави са изпратени искания за международна правна помощ. Отговорите им се очакват, като част от тях са свързани и с установяване местонахождението на привлечените към наказателна отговорност лица. Във връзка с всичко изброено дотук, единствената съществуваща правна възможност се явява спиране на производство на основание чл. 199, ал. 1 и чл. 244, ал. 1, т. 1 от НПК, чл.25 ал.1 т.2 и ал.2 от НПК.

В отговор на това изявление на СГПрокуратура днес Емилиян Гебрев изпрати до медиите остро възражение.

"Опитите на прокуратурата всячески да препятства разследването на терористичния акт срещу трима български граждани, известен като „българския Новичок“, да го спира, да го отклонява във фалшиви посоки не са случайни. - се казва в изявлението на оръжейния бос. - Те са продължение на политиката на висшите български власти да угодничат на чужди интереси и на подземния свят. Те са продължение на политиката, която открои България като единствената страна, отказала да прояви солидарност с Великобритания и останалите ни съюзници през 2018 г. след случая „Скрипал“. Българските власти останаха единствените, които не поискаха солидарност от своите съюзници, когато на наша територия бе извършен въпросният терористичен акт. Отново се потвърждава, че за българските власти страхът, мълчанието и снишаването пред чужди господари вземат връх над опазването на живота и здравето на българските граждани."

Ползваме се от случая, сега когато светът отново говори за „Новичок“, за Навални и Скрипал, отново да призовем правителството и прокуратурата да се отърсят от страха и да поставят въпроса за „българския Новичок“ както подобава и да поискат от нашите съюзници и партньори в ЕС и НАТО пълно съдействие за неговото истинско разследване и довеждане до справедливи присъди, заявяват още от фирма „Емко”.

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n