Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Задържани бяха 26 фена на Ислямска държава, 7 остават за по-дълго в ареста

operaciaГБ

Eто каква я свършиха ДАНС и Прокуратурата вчера при най-мащабната си акция напоследък. На територията на градовете Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Смолян и Хасково бе проведена специализирана операция съвместно с органи на МВР. Акцията е в рамките на образувано досъдебно производство за престъпления против правата на гражданите, против републиката и против мира и човечеството и по други престъпни деяния. Операцията е осъществена с цел генерална превенция и недопускане развитието на процеси на радикализация на отделни лица на територията на България. Мотивирана е от конкретни престъпни посегателства на привлечените към наказателна отговорност лица.

За 24 часа по ЗДАНС са задържани 26 лица. Седем от тях са задържани за срок до 72 часа с прокурорско постановление. Установено е, че лицата са оказвали логистична помощ на чужди граждани, съпричастни към дейността на екстремистки организации, действащи в зони на въоръжени конфликти.

В хода на операцията са извършени 46 претърсвания на адреси в Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Харманли и с. Старцево - обл. Смолян. Намерени и иззети са голям брой пропагандни материали с логото на терористичната организация „Ислямска държава” (ИД), компютърни конфигурации, автомобили с лепенки с логото на ИД и други предмети, които имат отношение към незаконно извършваната дейност. Разпитани са около 30 свидетели.

По време на операцията не е допуснато нарушаване на обществения ред.

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n