Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Шпионите плащали на български граждани за предоставената информация

jdhfГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК). В хода на разследването

по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на Българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги.

Установено е, че двамата руски граждани имат дипломатически статут. Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу двамата руски граждани е спряно, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - “деецът е лице с имунитет“.

Днес главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата. 

Да припомним, че в началото на годината за аналогични провинения българското МВнР обяви за персона нон грата други двама руски дипломати. А миналата година в шпионаж в полза на Москва бе обвинен и русофил № 1 - Александър Малинов, който сега обяви, че ще прави своя русофилска партия.

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n